Pedal engel tanımaz!

YEŞİL GAZETE

Engelsiz Pedal Derneği üyeleri, Düzce Bisiklet Kulübü’nün daveti üzerine 15 Eylül Cuma gece yarısı Haydarpaşa’dan Düzce’ye bir engelsiz bisiklet treni kaldırdı ve dileyen bütün bisikletçileri iki lokomotifli, yirmi vagonlu bisiklet treni yola koyuldu.

2010’da bir grup bisikletçinin yağmurdan kaçmak için sığındıkları kafede onlara ısmarlanan 4 bardak çay ve çayı ısmarlayan müşterinin engelli kızı Ceyda’ya teklif edilen bisikletle bir tur atma daveti;  bugün üyelerinin çoğu üniversiteli bir dernek, engelli çocukları bisikletle gezdiren yüzlerce gönüllü; turlara katılanlara ilkyardım, bisiklet tamiri, psikoloji, işaret dili, yoga, kuş gözlemciliği, vahşi doğada hayatta kalma gibi eğitimler veren onlarca başka gönüllünün katıldığı bir spor hareketini doğurdu: Engelsiz Pedal Hareketi.

BÜ Eğitim Fakültesi Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Danışmanı Hande Sart kendisiyle yapılan bir söyleşide Engelsiz Pedal Derneği’nin çabasını “kapalı devre bir beyin ameliyatına” benzetiyordu ve henüz nöron gelişini tamamlamamışken bisiklet aracılığıyla sosyalleşen, yeni deneyimler edinen engelli bir çocuğun, büyüdüğünde bambaşka bir kafa yapısıyla, spor bilinciyle hayata devam edeceğini vurguluyordu.

Engelsiz bisiklet treninin Pendik metrosunda başlayıp Düzce’de sona erecek olan rotası

Engelsiz Pedal Derneği üyeleri, Düzce Bisiklet Kulübü’nün daveti üzerine 15 Eylül Cuma gece yarısı Haydarpaşa’dan Düzce’ye bir engelsiz bisiklet treni kaldırıyor ve dileyen bütün bisikletçileri iki lokomotifli, yirmi vagonlu bisiklet katarına katılmaya davet ediyorlar.

Tren, 15 Eylül Cuma saat 22.00’de Tasarım Atölyesi Kadıköy’den hareket etti. Sonra Kimyon Kadıköy’de yemek yenilecek ve çaylar yudumlanırken rotanın detayları konuşuldu..

Kadıköy’den metro ile Pendik’e geçecek olan grup 00.30’da Pendik metrosu önünden pedal çevirmeye başlayacak. Grup 24 saat içerisinde Düzce’ye ulaşmayı hedefliyor. Sabah kahvaltısını İzmit’te yapmayı hedefleyen grup oradan Sakarya’ya devam edecek.  Öğlen güneşinden etkilenmemek için Sakarya Gençlik Spor’un yatakhanesinde uyku molası verilecek. Grup akşamüstü yeniden yola çıkıp gece olmadan Düzce’ye varmayı hedefliyor.

Bisiklet trenine eşyaları taşınması ve olası acil durumlarda kullanabilmek amacıyla bir de kamyonet eşlik edecek.

Pazar günü işi olanlar aynı gece otobüsle İstanbul’a dönebilecekler. Kalmak isteyenler için Akçakoca’da ücretsiz konaklama imkânı sağlanmış. Bisikletler Düzce Belediyesi salonunda bırakılarak Akçakoca’ya geçilecek.  Pazar öğle saatine kadar Akçakoca’da kalınacak. Dileyen bu süreyi denize girerek değerlendirebilecek.

Düzce Belediyesi Konferans Salonu’nda 17 Eylül Pazar akşamı düzenlenecek olan sunumda, Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan bisiklet biriminden söz edilecek ve engellilerin bisiklete binmesi konusu konuşulacak.

Sunum sonrası otobüslerle İstanbul’a doğru yola çıkılacak.

Uzun yol bisiklet gezgini ve Yeşil Gazete konuk yazarı Oğuz Tan da bisikletiyle bu trende yer alacak ve yol izlenimlerini “Oğuz Gidiyor” köşesinden Yeşil Gazete okuru bisiklet severlerle paylaşacak.

Katılım ve bilgi için: www.engelsizpedal.org

 

Ercüment Gürçay

Tarih: 17-09-2017 Okunma: 1056