İhtiyaç Anında Bir DOST Bulmak Nadirdir

İsmail Hakkı CENGİZ - 07.07.2024

Bu özdeyişi Schopenhauer aktarıyor.

Sandıklı’daki komşumuz, Birol Abi de sözde dostlar için, “lâzım olduğunda kayboluverirler” diyor.

“Dost gözüken”lerin kayboluverdikleri ne yazık ki acı bir gerçek. Lâkin benim nadir bulduğum, nadir dostlarım…Sevgili can dostlarım. İhtiyaç anında hep yanımdaydınız. Hatta çoğu zaman, daha ihtiyaç kendini gösterirken dostları yanımda hazır gördüm. Nadir ve nazik dostlar…

Voltaire, “yalnızca erdemli insanlar DOST sahibi olurlar” diyor. Eğer gerçek bir dostunuz var ise, bir kişiye “can dostum” diyebiliyorsanız hem o kişi hem de siz erdemli insanlarsınız demektir.

Dost dediklerimiz erdemli kişiler olduğuna göre, zaten sayıları az olacaktır. Çünkü adı üzerinde, nadir! Çok az… Çok çok az!  Her yüzeysel arkadaşa, tanıdığa dost diyemeyiz. Dostumuz fazla olamaz. Dost olmayanları dost sanırsak, dost sayarsak hem hayal kırıklığına uğrarız hem de yaşam kalitemizi düşürürüz.

Dolayısıyla, ihtiyaç anında, yanımızda çok sayıda kişi görememek normal. DOSTLUĞUN doğasında var bu. Dostluk; nadir bulunan bir değer, bir pırlanta…

Francis Bacon (1561-1626), “Bir insan, nadiren kendi erdemlerini alçakgönüllülükle anlatabilir, kendini nadiren yüceltir. Ama bütün bunlar insanın kendi ağzına yakışmazken, bir dostun ağzında çok zarif durur.” der.

Yine Bacon’a göre; “Kalbi ferahlatmak için tek reçete gerçek bir DOSTTUR.”

Sevgili nadir dostlarım, benim candan dostlarım, fiziken yan yana gelmesek bile, dostum olduğunuzu bilmek kalbimi ferahlatıyor. İçimi huzurla dolduruyor. Var olun.

Gerçek dostluk, yalnızca seçkin kişiler tarafından elde edilebilecek bir rütbedir, bir servettir. Dostluk, sadece seçkin kişiler arasında kurulur ve sürdürülebilir.

Söz konusu seçkinlik makamla, mevkiyle, maddî zenginlikle veya soy-sop yoluyla elde edilen seçkinlik değildir. Buradaki seçkinlik, erdemlerle; sevgi, sadakat, saygı, bağlılık, vefa, koruma, güven ve cömertlik duygularıyla elde edilen ve karakter haline gelen bir seçkinliktir. Bunlar, benim, “can dostum”, “can kardeşim” diye hitap ettiklerimin özellikleridir. Bunlar sağlam bir karakterin nitelikleridir ve dostluk bu nitelikler üzerine kuruludur. Birbirlerine bu duygularla bağlanan kişiler gerçekten DOSTTUR. Bu dostluk gün geçtikçe pekişir ve ilelebet sürer. Onun için can dostlarıma sonuna ve sonsuza kadar güvenirim.

Sevgili dostlarım, Cicero’nun deyimiyle, “karşılıklı destek ve birbirimizin ahlakî amaçlarını cesaretlendirmek konusunda istekli olduğumuz için, yüce mutluluğa doğru en emin yolda birlikte yürüyoruz.”

İşte, kutsal yol budur.

x   x   x

İLGİLİ YAZILAR

DOSTLUĞA Önem Veriyor Musunuz Yoksa Onu Hafife mi Alıyorsunuz?

Dost, Can Dost, Can Dostum

Bir VEFA, Destek, Samimiyet ve İnsaniyet Hikâyesi

Riya, Himalaya!

AÇIKÇA İLÂN EDİYORUM

DİKKAT: Bu uzun bir yazıdır. Sonuna kadar okumadan kızmayın, yargılamayın, hüküm vermeyin. Sonuna kadar okuyun önce, ondan sonra boynum kıldan ince.

[email protected]

Tarih: 07.07.2024 Okunma: 481

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür Deniz

07.07.2024 - 23:17

Beyninize, yüreğinize, ellerinizde sağlık saygıdeğer paşam, saygıdeğer güzelinsan, saygıdeğer ağabey. Yürekten süzülüp gelmiş ve güzel sözlerle de beslenmiş güzel bir yazıydı. Teşekkürler, selamlar, saygılar.

İ.Hakkı Cengiz

08.07.2024 - 10:33

Sevgili dostum, can kardeşim varlığıyla iftihar ettiğim nadir dostlarımdan birisi de sensin. Var ol kardeşim. İyi ki varsın. Dualarım daima seninle. Gönülden selâmlar...