Evrende Simetri ve Yansıma Vardır

İsmail Hakkı CENGİZ - 09.03.2024

Bir şey verirsin, karşılığında bir şey alırsın. Evrene ne gönderirsen aynısı sana yansır. Hayatta ve kâinatta vermeden almak yoktur. Evrende orantı, denge, uyum ve yansıma vardır. Aldıkların, verdiklerinle orantılıdır.

Eğitimde zamanını harcarsın… Eğitim için çocukluğunu, gençliğini verirsin. Karşılığında bilgilerle, becerilerle donanırsın. O bilgi ve becerilerini hayata ve evrene verirsin, hayat ve evren sana onun karşılığını kat kat yansıtır.

Almak için vermek gerekir. Bazen vermeden aldığımız(!) olur. Bu çok yanıltıcıdır. Hiçbir şey vermeden almış göründüğümüz şeyler asla bizim değildir veya karşılığında başka bir bedel ödenmiştir, onurumuz gibi. Bişey vermişiz, bişey kaybetmişizdir.

Kur’an’da, en fazla övülen faziletin cömertlik olmasını çok mucizevî buluyorum. Hayatın, evrenin sırrı olarak o tılsımlı kavramı görüyorum; cömertlik!

Bir cömertlik edersin, eder etmez içine bir huzur dolar. Aslında, o cömertlikle evrene bir yatırım yapmışsındır. Onun karşılığı er geç seni bulur, kat kat bulur. İyilik yap, denize at, budur.

Cömertliğin zıddı olan cimrilik fecidir. Cömertlik, sahibinin manevî derecelerini yükseltirken, cimrilik düşürür, yerin dibine batırır. Cimri, hep kazandığını sanırken, aslında, hep kaybetmektedir. Evrensel güç, cömerdi yükseltirken cimriyi batırır da batırır. Cimri neden battığını hatta bazen, battığını bile anlamaz. Ne kadar dipte olduğunu fark etmez. Batağında debelenir durur.

Cömertlik veya cimrilik Allah vergisi mi diye düşündüğüm oluyor… Fakat Allah, niçin kimini cömert, kimini cimri yaratsın? Bence bu konuda yaradılışımız eşit. Cömert veya cimri olmak bizim tercihimiz, bizim seçimimiz.

Tercih bizim!

Cömertlik çekici, cimrilik itici…

Cömertlik kadar insanları birbirine ısındıran, birbirine sevimli gösteren, güzel gösteren erdem yoktur.

Cömertseniz, evrenle, hayatla uyum içinde, denge halindesiniz. Huzur, mutluluk, neşe içindesiniz. Sevimlisiniz.

Cimriyseniz, evrenle, hayatla kavga halindesiniz. Evren hakkınızdan gelir. Huzursuz ve bedbahtsınız. İticisiniz.

x   x   x

ÖNERİ

Ben CÖMERTLİĞİN Meftunuyum, Hayranıyım

 

[email protected]

Tarih: 09.03.2024 Okunma: 165

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?