BUNALTICI KİRA BUNALIMI

İsmail Hakkı CENGİZ - 27.11.2023

Bunamayı hızlandıran bir kira bunalımı!

Yaşım 65. Bu yaşa kadar dehşetli ekonomik krizler gördüm. Hepsinde, istisnasız hepsinde kira ücretleri düşmüştü. Oysa şimdi, kiralar feci bir şekilde artıyor. Artıyor değil, yükseliyor değil, fırlıyor, uçuyor!

83 yaşında bir tanıdığım var. 14 yıldır oturduğu eve şu anda 4 bin lira aylık kira ödüyor. Ev sahibi “çık” diyor. Kiracı, “kirayı artırayım, anlaşalım” diyor. Ev sahibi, “hayır, çık” diyor. Belli ki isteyeceği fiyat, kiracının ödeyemeyeceği veya 4 binden sonra telaffuz edilemeyecek kadar yüksek!

Hafta sonu, metrodayım. 15 dakikalık yolculuk esnasında iki telefon konuşmasına kulak misafiri oldum.

Birincisi, ayakta duran bir gence gelen bir arama dolayısıyla… Genç cevap veriyor, “ne, 1.800’den 6.000’e çıkarmamızı mı istiyor?” konuşmanın devamında, meselenin kira ücreti olduğu anlaşılıyor. Gördüğünüz gibi, istenen artış oranı yüzde 200’ün üzerinde.

İkincisi, vagonda, karşımda oturan 70 yaşlarındaki bir adamın telefon görüşmesi… Elindeki eski tip cep telefonuyla, son derece çaresiz bir tonda konuşuyor: “Bu yaştan sonra nereye gideyim, diyor. Ev taşıma masrafı korkunç” diyor. Ve daha da yürek parçalayacak ayrıntılar…

Aynı dakikalar içinde şahit olduğum iki “kira krizi” ve 83’lük tanıdığımın “kira bunalımı”, problemin hepimizi kuşatmış olduğunu gösteriyor.

Bu dehşet verici kira krizi, ekonomik krizden kaynaklanmıyor. Çünkü ekonomik krizlerde işsizlik olur, gelirler düşer ve insanlar kiralarını ödeyemedikleri için, oturdukları evleri boşaltır, kiralar da düşer. Nitekim 2008 krizi ve ondan önceki krizlerde hep böyle olmuştur.

O vakit, bu bunalımı nereye koyacağız? Bu kira krizinin sebebi nedir?

Ülkeye aşırı göçmen akınının sebeplerden biri olduğunu ben de kabul ediyorum fakat sadece bu sebep krizi açıklayamıyor. Çünkü göçmenlerin büyük bölümünün bu astronomik kira ücretlerini ödeyecek güçleri yok. Kaldı ki onlar, Antalya, İstanbul gibi belli noktalarda yoğunlaştıkları için ülke çapındaki uçuk fiyatların açıklaması olamaz.

Benim gözlemime göre, krizin sebebi, öz nüfus artışımız ve anlayış değişikliğimiz!

Nüfusumuz, yaşlanarak artıyor. Diğer bir deyişle, nüfusumuzdaki yaşlı oranı artıyor. Nüfusumuzun yaşlanması, yaşlıların sayısının artması büyük bir problem olmayabilirdi. Lâkin bir anlayış değişikliği oldu: Yaşlı kişiler, tek de olsa çift de olsa, kendilerine ait evlerde yaşamak istiyorlar. Ve evlerinde de geçici veya sürekli kalacak oğul-kız istemiyorlar.

Oysa önceki krizlerde, sorun, gençler anne-babalarının, yaşlılar da çocuklarının yanına giderek, geçici veya kalıcı birlikte yaşamayla çözülüyordu. Bugün geldiğimiz anlayışta, geçici de olsa kimse kimseyi yanında istemiyor. Tabii bu da en fazla, yaşlıları etkiliyor… Böyle bir bunalım, bunamayı tetiklemez mi?

Elbette bu çok kötü bir haber, kötü bir değişim… Teselli edici yanı, bu değişim, gelişmiş ülke olmanın bir sonucu!

x   x   x

TAVSİYE

DERİN NEFES Uygulaması Her Derde DEVA mı?

AKIL ALMAZ YİYECEK VE SU İSRAFI, VAN GÖLÜ Buharlaşıyor, TÜRKİYE Çölleşiyor - YouTube

 

[email protected]

Tarih: 27.11.2023 Okunma: 254

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?