‘YOK-SUN’ LUK –YOKSULLUK

Lütfiye Kader - 20.10.2023

YOK-SUN’ LUK –YOKSULLUK

    Yoksu-l (fakir ), varsı-l (zengin).  Ya yoksunluk! Yoksu –n adı üstünde yok demek, mahrum demek. İnsanlar hayvanlar zaman zaman yok-luk çekerler. Arzu ettikleri sahip olmak istedikleri şeyleri elde edemezlerse yok-luk çekerler. Bu yok-luk zengin fakir ayırt etmez. Zenginlerin çoğunda, bir bakarsın mutlu olmak için her istediğini yapabilecek, alabilecek herkesi emrinde tutabilecek güçleri olsa da daha çok yoklukları vardır nedense.

Çünkü onların yok-lukları, içindeki yoksunluktan ileri gelir. Merhum iş insanı Sakıp Sabancı'nın verdiği bir röportajda "Mal, mülk para bir yana. Fabrikalar yaptım, arabalar ürettim ama ona bir ayakkabı giydiremedim ya, yüreğimde ateştir" dediği, yıllar sonra oğlu Metin Sabancı için söylediği ortaya çıktı. İş adamı Sakıp Sabacının içindeki yok-sunluk ona zenginliğinin tadını çıkarma fırsatı vermemiştir.

Kimi çocuk yok-sunluğu çeker, kimi sevgi yokluğu…

Kimi sevgili yok-sunluğu çeker, kimi para yokluğu…

Kimi eğitim yok-sunluğu çeker, kimi gelecek yokluğu…

Kimi aile yok-sunluğu çeker, kimi su yokluğu…

Kimi sağlık yok-sunluğu çeker, kimi besin yokluğu.

Kimi akıl yok-sunluğu çeker, kimi madde yokluğu…

Kimi vicdan yok-sunluğu çeker, kimi Tanrı yokluğu…

      Ülkemizde eskiden yağ, tüp yoklukları olurdu şimdi yoksunluklar kuyrukları var. Bu yoksunluklar o kadar çok artıyor ki artık spesifik(çok özel ) yok-lukları öncelemek gerekiyor. Genç yoksunluğu, çocuk yoksunluğu, yaşlı yoksunluğu ve düşünce yoksunluğu sıranın başına geçtiler. Bir ülkenin geleceği, değişimi gençler ve çocukların varsıllıklarıyla(zenginlik) şekillenir. Ne yazık ki yetişen yeni nesil beslenme tabanında, bilgi kültür ve donanımda, sevgi hoşgörü ve sorumluluk anlayışında, vefa ve toplumculuk ekseninde iyi beslenmiyor.

Zenginlerin yok-luklarında yoksunluk ve yoksulluk yaşanıyor. Türk Ulusu olarak en büyük yoksunluğumuz, en büyük zenginliğimiz olan yüce Atatürk’tür.100 yıldır tükenmeyen zenginliğimiz, sönmeyen ışığımız, bitmeyen sevdamız oldukça Ata’mızın yok-luğunu her daim hissetsek de; bizi yaşatan, bizi saran sıcaklığı ve bizi besleyen fikirleridir. Onu anlamayan zenginlerin de  yok-luğu Atatürk yokluğudur.

Bu yüzden fakirle dalga geçiyorlar, bu yüzden emekçilerin haklarını hukuklarını korumuyorlar, bu yüzden hukuk tanımıyorlar, bu yüzden adaletli davranmıyorlar. Bu yüzden kadını, çocuğu, hayvanı taciz ediyorlar. Bu yüzden hırsları büyük vicdanları küçük. Çünkü Atatürk yok-luğunun onlar için de ne büyük zarar getireceğini bilmiyorlar görmüyorlar. Çünkü Dünya ‘nın diyalektiği bu.(  Diyalektik) Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi.

Fizikteki bileşik kaplar gibi bu yoksunluklar elbette bir gün dengelenecektir. Bu denge yeni değişimlere, yeni oluşumlara, yeni bakış açılarına yeni projeksiyonlara neden olacaktır. Dünya’ da bir oyun oynanıyorsa kartlar yeniden karılacak Türkiye’ de doğru zamanda doğru yerde yerini alacaktır.

                                                                                                             27.09.2023

                                                                                                          Lütfiye KADER

  Em.Uzm.Fen Bilimleri Öğretmeni

Tarih: 20.10.2023 Okunma: 572

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

I.Hakkı Cengiz

21.10.2023 - 08:22

En büyük zenginliğimiz Atatürk’tür. Onun ışığı, manevi mirası bilim… Hep parlayacak, hep aydınlatacaktır. Çok önemli bir konuyu işlemişsiniz. Emeklerinize sağlık.

Feriha Danışman

21.10.2023 - 20:30

Lütfiye arkadaşım,bir gün hak ve adaletin yaşamımızda yeniden değer kazanacağı günlerin gelmesini diliyorum

Lütfiye Kader

22.10.2023 - 18:15

Feriha ''cığım, Hak hukuk adalet ve insan sevgisi hayvan sevgisi ve doğa sevgisini kaybetmediğ imizde elbette gelecek güzel günler. Yorum ve desteğin için teşekkür ederim 🙏

İbrahim Berksoy

24.10.2023 - 08:16

İçeriğiyle birlikte Türkçenin zenginliğine örnek bir yazı. Var ve yok sözcükleri Türkçenin nitelik belirten en verimli kök sözcüklerindendir. Yokluk-yoksulluk, varlık-varsıllık (zenginlik) çok sık kullanılır da yoksunluk (mahrumiyet, mahrum olma, ihtiyaç duyulan bir şeye erişememe hali) sözcüğü nedense çok yerli yerinde kullanılmaz, çoğu zaman yoksullukla karıştırılır. Bu yazı yoksulluk ile yoksunluk arasındaki ayrımı örneklerle çok güzel açıklamış. Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkür ederim. Not: Bir de "varlık içinde yokluk çekmek" var... Cumhuriyetin 100. yılında bu duruma pek çok örnek verilebilir...

Lütfiye Kader

24.10.2023 - 08:48

İbrahim bey günaydın. Yazılarıma anlam katan ve doğru yorumların yolunu açan görüşleriniz için teşekkür ederim. 🙏💐

Osman Yıldız

26.10.2023 - 16:06

Lütfiye hanım İnsanlığın en büyük açmazı kendi beynini kullanmak yerine başkasının beynini kullanmasıyla oluşan beyin yoksunluğudur. Harika bir yazıyı beyin yoksunluğuna sebep olan unsurla bitirmeniz bence büyük bir hata. Ahh ki ne ahh. Atatürk bugün hayatta olsaydı emin olunuz şu anda ülkemizde Atatürk maskesi ile gezen herkes darağınca alırdı nefesini. Lütfen kendinize geliniz. Kendinze güveniniz. Cumhuriyetin 100. yılında kiraya verilmiş beyinlere değil sizin beyninize ihtiyacı var insanlığın. Geçmişte yaşamış kim olursa olsun geçmişteki insanların beyni ile yaşamaya çalışan herkes insanlığa ihanet eder. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına da başarıyla ulaşması için beynini kullanmaktan korkmayan insanlara ihtiyacımız var. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olması ve sonsuza kadar yaşamasını sağlamak için beynimizi kullanalım. Saygılarımla

Lütfiye Kader

26.10.2023 - 22:40

Osman bey, öncelikle yazıma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Atatürk sıradan bir insan değil. Beyni kullanmanın yolunu açtığı için, 7 düveli yenip Yurtta Sulh, Dünya ''da Sulh diyebildiği ve Dünya lideri olduğu için böyle bir dehadan yoksunuz. Söylediğinize katılıyorum. Beni görmek demek yüzümü görmek değildir düşüncelerimi fikirlerimi anlayabiliyorsanız bu kafidir demiştir. Ne yazık ki onu tam iyi anlayamamış anlatamamışız.Görüş ve yorumlarınız için teşekkür ederim Osman bey