OBEZİTEYLE Mücadelenin En Kesin ve Kestirme Yolu

İsmail Hakkı CENGİZ - 07.01.2023

Obezite bütün dünyada dert. Türkiye’de ise daha büyük bir dert… Daha önce, bu konuda Avrupa birincisi olduğumuzu yazmıştım.

Sandıklı’da da obezite çok büyük bir dert… Çok büyük bir tehlike! Obezite, Sandıklı’da, âdeta, “buradayım, buralıyım” diye bağırıyor.

Nitekim Devlet Hastanesi yönetimi de büyük obezite tehlikesini görmüş ki binanın ana cadde tarafına, kocaman, “Obezite ile mücadele ediyoruz. Her gün otuz dakika yürüyüş” yazmış.

Devlet Hastanesi’yle Tren İstasyonu arasında, “zayıflama, obezite, diyet, rejim” konularında tedavi ve hizmet için bir sağlık merkezi açılmış. Belki aynı konularda hizmet veren başka sağlık kuruluşları da vardır. Fakat bu iki kurum bile büyük bir obezite problemiyle karşı karşıya olduğumuzu göstermeye yeter.

Sokakta, caddede her yaştan insanda, gençlerde hatta çocuklarda bile çok yaygın bir obezite gerçeği var.

OBEZİTE İLE MÜCADELE

Hareket, yürüyüş mutlaka yapılmalı. Hastane yönetiminin “her gün otuz dakika yürüyüş” önerisi desteklenmeli ve uygulanmalı.

Lâkin büyük obezite hastalığı, sadece yürüyüşle hatta ağır sporlarla bile durdurulamaz. Problemi, kaynağında çözmek lâzım. Problemin kaynağı ne? Yemek! Aşırı yemek!

Sandıklı’nın meşhur ekmeğinden başlayıp, haşhaşlılarla, pidelerle, katmerle, bükmelerle, böreklerle sürüp giden hamur işleri… Kaymaklı tatlıları, lokumları, helvaları… Pilavlar, makarnalar! Bunlara dur demedikçe, isterseniz günde yüz otuz dakika yürüyün, obeziteyle baş edemezsiniz.

Aşırı yemeye devam ederken, Pazartesi başlayıp Salı günü biten diyetin, rejimin de hiçbir faydası olmaz.

ÇARE ÇOK KOLAY, ÇOK ZOR!

Reçeteyi, Hz. Peygamber asırlar önce vermiş: “Sofradan doymadan kalkınız”.

Sadi’nin deyimiyle; “daha iştahınız varken elinizi yemekten çekin”.

Çare bu kadar kolay! Bu kadar kesin!

Evet, bu kadar kolay da bu, kıymeti asırları aşan, evrensel reçeteyi uygulamaya gelince, dillerde, “ahh, bir yapabilsem” yakınması…

Neden yapamıyoruz?

Belki de Hz. Peygambere sözde değil, samimi bir sevgi, gerçek bir bağlılık gerektiriyor.  

x   x   x

İLGİLİ YAZI

YEMEK… Şuursuzca Tüketmek! (genelhaberler.com)

 

[email protected]

Tarih: 07.01.2023 Okunma: 473

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?