İkinci Vatan; BULGARİSTAN

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.12.2022

Burgaz, Kırcaali, Pilevne, Silistre, Eski Zağra, Yeni Zağra, İslimiye, Hacıoğlu Pazarcık, Hasköy, Tatar Pazarcığı, Yanbolu, Karlıova, Paşmakçı, Yeşilayvaz, Selvi, Aydos, Otlukköy, Orhaniye, Harmanlı…

Bunlar, Bulgaristan’ın bazı şehirlerinin isimleri… Ne kadar tanıdık! Ne kadar bizden… Yüzyıllarca iç içe yaşadığımız, şimdiki komşu ülkenin, komşu şehirleri… Dünyada, şehir isimleri bu kadar bizden, bu kadar bize yakın ikinci bir ülke daha bulmak, herhalde imkânsızdır. Onun için, gitmesek de görmesek de Bulgaristan bizim için ikinci vatandır.

Elbette bu aşina isimler, kupkuru, cansız mekânlara ait değildir. Onları bize yaklaştıran, adları geçince içimizi heyecanla ürperten bir ruhları vardır. O ruhu, oralara nakşeden atalarımız, dostlarımız, akrabalarımızdır. Oralarda hâlâ yaşayan aynı dili konuştuğumuz, 500 binin üzerindeki kardeşlerimizdir ki bu, Bulgaristan’a ikinci vatan dememizin ana sebebidir.

GÖÇLER ve BULGARİSTAN’IN NÜFUSU

Bulgaristan, bir Osmanlı eyaletiyken, 1877-78 Osmanlı-Rus harbiyle aldığımız ağır yenilgiden sonra elimizden çıkmış ve ilk büyük göç dalgası o dönemde anavatana gelmiştir. 1878’den, Balkan Savaşları sonuna, 1913’e kadar 350 bin Türk anavatana göçmüştür. O günkü dünya nüfusunun yaklaşık olarak bugünkünün onda biri olduğu düşünüldüğünde rakamın ne kadar büyük olduğu kendiliğinden ortaya çıkar. Tabii Balkanlardan yurdumuza gelen kardeşlerimiz, daha önce Osmanlı’nın fütuhat ve şevket devirlerinde Anadolu’dan Balkanlara yerleştirilen Türk atalarımızın torunlarıdır.

Bulgaristan’dan göçler dalgalar halinde,

1923-1934 arasında 200 bin,

1940-1978 arasında 300 bin,

1989-1992 arasında da 500 bin kişi olmak üzere, milyonlara ulaşacak şekilde sürmüştür.

Bugün, Bulgaristan’ın nüfusu 6,5 milyondur ve bunun %8,4’ü Türk’tür (AA, 26.11.2022). Müslüman nüfussa, yüzde 11’e yakındır. 

BULGARİSTAN’IN POTANSİYELİ ARTIYOR, NÜFUSU AZALIYOR

Türkiye-Bulgaristan ticaret hacmi yıllık 5 milyar dolardır. Bu rakam her geçen yıl artma eğiliminde…

Batıya doğru açılma ve çıkış kapımız olan Bulgaristan’dan yılda bir milyon TIR’ımız geçiş yapıyor. Bunun, birkaç yıl içinde 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Varna ve Burgaz limanlarını kullanarak hem Bulgaristan’la hem de daha batıdaki devletlerle ticaretimizin artırılması planlanıyor.

Bulgaristan, 50 milyon avroluk, 50-150 kişiye istihdam sağlayacak yatırımlara teşvikler, öncelikler ve arazi desteği sağlıyor. Bu çerçevede Bulgaristan’da 70’in üzerinde Türk yatırımcı var (AA, 07.02.2021).

Hem Türk hem Bulgaristan vatandaşı olan Serbülent Şentürk, “Bulgaristan’la elbette ticaret yapılabilir. Önemli olan doğru alana yatırım yapabilmek… Kaliteli ürünler üretmek… Kur farkı (1 Leva=10,12 TL) cazip fırsatlar sunabilir” diyor.

Aynı şekilde hem Türk hem Bulgaristan vatandaşı olan Halit Tokkuş da “gençler için iş imkânları var” diyor.

Ekonomik olarak, böyle çok ciddi gelişmeler varken, Bulgaristan’ın, 1985’te 9 milyon olan nüfusu, 28 yıl sonra 2,5 milyon azalmış. 111 bin kilometre karelik yüzölçümüyle, Ege Bölgesi’nden daha geniş topraklara sahip ülkenin verimli bir ekonomik etkinliğe ulaşabilmesi için, nüfusunun 15 milyon civarında, hiç olmazsa, en az 10 milyon olması lâzım. Bu gidişle, nüfus asla artmayacağı gibi, azalmaya devam edecek.

TÜRK GENÇLERİ İÇİN İSTİKBAL ve İSTİKAMET

Bulgaristan’ın nüfusu azalırken ve yaşlanırken, Türkiye’nin nüfusu hızla artmış. 1985’te 49 milyon olan nüfusumuz, bugün 85 milyona ulaştı ki bu nüfusun yarıdan çoğu, 35 yaşın altındaki, ikbal ve istikbal arayan genç nüfustur.

Bulgaristan’la gerek Karadeniz’den gerekse Trakya’dan komşuluğumuz dolayısıyla en geniş şekilde temasta olan, öte yandan, nüfusu artan tek komşusu olarak, Bulgaristan’ın nüfus açığını karşılayabilecek tek ülkeyiz.

Gençler, girişimciler, girişimci adayları, komşuyu zenginleştirirken zenginleşebilirsiniz. Zamanın ruhunu isabetle okuyun… Cesaret, yetenek ve enerjinizi gösterin… Hamle ve yaratıcı gücünüzü harekete geçirin! Size, istikbal ve ikbal için ilk olarak Rusya istikametini önermiştim*. Şimdi size, bir istikamet daha gösteriyorum: Bulgaristan! Tarihî köklerimiz, akrabalık ilişkilerimiz, şehirleriyle aşinamız, kültürel yakınlığımız, duygu ve gönül bağımız olan Bulgaristan.

İkinci vatan; Bulgaristan!

--------------------------------

(*): TÜRKİYE’nin Ekonomik ve Sosyal Genişleme Alanı: RUSYA

[email protected]

Tarih: 26.12.2022 Okunma: 950

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?