Putin’in Rusya’yı Parçalayacak Ölümcül Hatası: İLHAK!

İsmail Hakkı CENGİZ - 11.10.2022

24 Şubat 2022, Rusya’nın, egemen bir ülkeye, Ukrayna’ya saldırı başlattığı tarih! 8 aydır, tarihin dönüm noktası olabilecek vakalara şahitlik ediyoruz.

Çeşitli yorumlar yapılıyor; kimi ABD ve Batı’nın üstün olduğunu, kimi de Rusya’nın önde ve kazançta olduğunu öne sürüyor.

Lâkin bir de gözle görülen somut gerçekler var:

Bu gerçeklerin başında; bir günde düşeceği hesap edilen Ukrayna’daki Zelenski yönetiminin, işte, 8 aydır ayakta kalması… Sadece ayakta kalmakla yetinmeyip, “korkunç” Rus saldırılarını da püskürtmesi… Rusları, Ukrayna’nın orta ve batısından çıkarması…

Savaş uzadıkça, Rusya’nın asker yetiştiremeyip, kısmi seferberlik ilân etmesi, daha fazla genci askere ve savaşa göndermek zorunda kalması… Rus gençlerinin, bütün dünya gençleri gibi, “savaş karşıtı” olması ve ülkelerini terk etmesi…

Hırçınlaşan Putin yönetiminin sivil-asker, hedef gözetmeksizin Ukrayna şehirlerini vurması, sivillerin ölmesi, dünya kamuoyunda Rusya’ya öfkenin gittikçe yükselmesi, dünya siyasetinde Rusya’nın yalnızlaşması…

Rusya’nın kendi devlet yayın organında, Rus ekonomisinin 2030’dan önce toparlanamayacağı itirafı... Ki savaş sürdükçe ekonominin daha da batması kaçınılmaz!

PUTİN’İN ÖLÜMCÜL HATASI

Bir günde Ukrayna’yı dize getireceği hesabıyla saldırı başlatan Putin’in evdeki hesabı çarşıya uymadı. İlk günden itibaren hayal kırıklığına uğradı. Her gün biraz daha batağa saplandığını gören, “tek karar verici, dahi lider”, hiç olmazsa görüntüyü kurtarmak istedi. Güya “onurlu” bir çıkış arayan “yorgun” kafası, bula bula, Ukrayna’nın doğu topraklarını ilhak yolunu buldu. “Çıkış” zannettiği bu “çıkmaz sokağa sapmak”, bizzat Rusya Federasyonu’nun bekasını tehdit eden ölümcül bir hata oldu. Çünkü…

1. 2014’te, Ukrayna’ya ait, aslında bir Türk yurdu olan Kırım’ı ilhak etmesi, Rusya’nın Kırım’a hâkim olmasını sağladı mı? Daha birkaç gün önce, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan köprüde patlama oldu ve trafik durdu. Bağlantı kesildi. Bu ilhakı, Türkiye dâhil hemen hiçbir devlet tanımadı. Kırım’da Rus kuvvetlerine karşı sık sık saldırılar meydana geliyor. Bu saldırılar, Ukrayna savaşıyla birlikte daha da arttı. Yani Kırım’da Ruslara huzur yok.

2. Vaktiyle, Kırım’da yaptığı gibi, uyduruk halkoylamalarıyla, Doğu Ukrayna vilayetlerini ilhak etmeye kalkıyor. İçinde bizim de bulunduğumuz hiçbir ülke, yine bu oldubittiyi tanımıyor. Kırım’da olduğu gibi, Putin buralara da askerî kuvvet ayırmak zorunda… Gençler ülkeden kaçarken, 17 milyon kilometre karelik koca ülkenin her yerine asker lâzımken ve hele Rusya’nın nüfusu zaten gittikçe azalırken(1), bu kuvvetler nasıl temin edilecek? Devamlılığı nasıl sağlanacak?

Fakat ölümcül tehlike bunlar da değil… Ölümcül tehlike, bizzat Rusya’nın federatif yapısından kaynaklanıyor. Bakın şu cümleyi Vikipedi’den aynen aktarıyorum: Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. (Haritaya bakınız)

Bazıları da Müslüman ve Türk kökenli olan bu cumhuriyetlerin kendi parlamentoları ve cumhurbaşkanları var.

İnsanoğlunun en büyük yanılgısı, bugünkü düzenin sonsuza kadar böyle sürüp gideceğini zannetmesi… Kendisi ve çevresinden kimse ölmeyecek, bu güç, bu saltanat hiç bitmeyecek! Oysa fertlerin de milletlerin de bir “ikbal” bir de “zeval” dönemleri vardır.

Elbette şu anda bile batakta olan “Putin rejimi” ve Rusya Federasyonu’nun da bir zeval dönemi başlayacaktır. Uyduruk halkoylamalarıyla ilhaklar yapan Putin, ülkesini oluşturan 22 “cumhuriyet”e bağımsızlık yolu göstermiyor, kötü örnek olmuyor mu? Onlara kuvvetli bir bağımsızlık gerekçesini kendi elleriyle sunmuyor mu?

Bu farklı etnik kökenden gelen cumhuriyetler de “halkoylaması” yaparlar ve federasyondan ayrılma kararı alırlarsa Putin veya halefleri, onlara ne cevap verebilecekler?

Bunlar afakî mi diyorsunuz?

Örneği, yine o coğrafyadan… 1985-86’larda bile Sovyetler Birliği o kadar sağlam, o kadar güçlü görünüyordu ki bu devletin 3-4 yıl sonra paramparça olacağına kimseyi inandıramazdınız. Önünde böyle bir örnek varken ve bu kadar tazeyken, sakin, akıllı, öngörülü bir lider sayılan Putin, bu ölümcül hatayı nasıl yaptı?

Güç zehirlenmesi + yorgun dimağ = Batağa saplanan devlet!

 

 

 


 

  -----------------------

(1): İlâhî Düzene Müdahale Etmeyeceksin! Eden Bulur…

 

[email protected]

Tarih: 11.10.2022 Okunma: 692

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?