KKM: Ali’nin Külahı Veli’ye, Veli’ninki Deliye

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.04.2022

Bizim köylü Ali’nin yüz bin lirası vardı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) çıkınca, gitti, parasını köyün bankasına, üç aylık %4,5’ faizle KKM’ye yatırdı.

Yine, bizim köyde Veli var. Kuyumculuk yapar, altın neyin alır-satar… Bankaya geldi, üç aylık %7,5 faizle, yüz bin lira kredi çekti. Gitti komşu köyün bankasına, yine üç aylığı %4,5 faizle KKM’ye yatırdı.

Komşu köyün delisi var. Hans diyorlar, halis Türk de vaktiyle, bir Almanya macerası olmuştu, Hans adı oradan kaldı. O da gitti, komşu köyün bankasından üç aylık %7,5 faizle yüz bin lira kredi çekti.

ÜÇ AY SONRA

Kur %27,5 artmasın mı?

Ali, yatırdığı yüz bin liraya karşılık 27 bin beş yüz lira getiri elde etti. Bunun 4,5’unu banka, 22’sini devlet ödedi.

Veli de komşu köyün bankasından, yüz binlik ana parası karşılığında 127 bin beş yüz lirasını aldı. Gelip bizim köyün bankasına faiziyle birlikte, toplam, 107 bin beş yüz lirayı ödedi. Üç aylık getiri olarak 20 bin lira da cebine kaldı.

NAS OLAN FAİZ, TRAFİK CEZASINDA GEÇERSİZ!

13 Kasım 2021 tarihinde, Sandıklı’dan İstanbul’a giderken, Bozüyük dolaylarında az-biraz sürat yapmışım. 314 lira ceza yazılmış. Ben bu cezayı E-Devlet’teki sayfamda gördüm ama bugüne kadar tarafıma tebliğ edilmemişti.

Eski ehliyetimi yenilemek için harç ödemem lâzım! Ödeme için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sayfasında cebelleşirken, bir de ne göreyim: Meğer trafik cezası bana 31 Ocak 2022 tarihinde tebliğ edilmiş. Adresim İzmir, cismim İstanbul’da olduğundan haberim olmamış.

Cezayı iki ay geciktirdim diye, aylık yüzde 5, yüzde 5’ten 31 lira da faiz eklemişler mi? Ceza 345 liraya çıkmış mı? Tabii telaşla, daha fazla faiz binmesin diye cezayı hemen ödedim.

YANİ DEMEM O Kİ…

Komşu köyün delisi, aldığı o yüz bin lira krediyle ne yaptı, belli değil!

[email protected]

Tarih: 02.04.2022 Okunma: 721

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?