UKRAYNA: AMERİKA’NIN Dünyaya Attığı Kazık!

İsmail Hakkı CENGİZ - 15.03.2022

Karadeniz’den komşumuz, 41 milyonluk Ukrayna yakılıp yıkılıyor. Bütün dünya harpten nasibini alıyor. Havası biraz daha kirleniyor, vicdanlar biraz daha kararıyor, insanlar biraz daha düşmanlaşıyor/kutuplaşıyor. Ekonomik çöküntü geliyorum diyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rus işgali öncesi, gün gün, saat saat istihbarat verdi. “Rusya Ukrayna’yı işgal edecek. İşgal ederse en ağır yaptırımlarla bedel ödeteceğiz” dedi. Dikkat edin, “işgale karşı Ukrayna’yı savunacağız” demedi. Sadece yaptırımlardan bahsetti. Suçlamaların aksine, haddizatında, sözünü tuttu(!). İşgalci Rusya’ya karşı en ağır yaptırımları uyguladı. Daha sert açıklamalar yapsa, sessiz kalmayız, NATO karşılık verir dese, Rusya çekinir, işgalden vaz geçer miydi? Emin değiliz. Belki geçerdi. ABD’nin, çok sert olmayan tutumu Rusya’yı cesaretlendirmiş midir? Mutlaka! Bibakıma, ABD, Rusya’ya “gir gir” demiştir!

İyi de arkadaş, o “gir” diyorsa, sen neden bodoslama dalıyorsun? Amerika’nın “gir” çağrısından niye kuşkulanmıyorsun? Tuzak olabileceğini niçin düşünmüyorsun?

RUSYA BATAĞA ÇEKİLMİŞTİR

Şimdi, bütün dünya, savaşı haritadan izliyor. Türkiye’nin dörtte üçünden daha büyük bir ülke, 600 bin Km2’lik Ukrayna, devasa Rusya haritasına-nın yanında küçücük gözüküyor. Fakat Rusya’nın yüzölçümüyle orantısız, az(alan) nüfusu ve asker sayısı, buraya milyonlarca asker göndermesini engelliyor. Önce 100 bin askerle girdiği, sonra 50 bin askerle daha takviye ettiği bildiriliyor. Bu sayı, böyle bir ülkeye saldırmak, hele işgal etmek için son derece yetersiz.

Rusya, eğer işgali 3 gün içinde tamamlayabilseydi, eli çok güçlü olabilirdi. Bunu yapamadı. Bundan önceki dört makalemde, Rusya’nın içinde bulunduğu açmaz ve çıkmazları yazdığım için onları tekrar etmeyeceğim.* Bu yazıda, olayın hiç görünmeyen, söz edilmeyen bir yönünden bahsedeceğim:

SAVAŞAN ASKERİ MAKİNE SANIYORLAR

Asker dediğimiz insanlar da sizin, bizim gibi etten, kemikten, sinirden, zihinden, kalpten oluşan varlıklar. Genellikle gençtirler ve olumsuz şartlara bizden biraz daha fazla dayanabilirler. “Biraz daha fazla”, sonsuza kadar değil!

Şimdi, Şubat-Mart ayının şartlarında, bütün yiyecek-içeceğinizi, kışlıklarınızı, çadırınızı veya aracınızı alıp, üstelik Ukrayna’dan da daha sıcak olan ülkemizde bir yerde, bir gece kalın bakalım!

Bir gece, bir gece… Sadece bir gece!

Rus askerleri 20 gecedir, araçlarında mı, çadırlarda mı, nerede kalıyor bilmiyoruz!

Kışlalarından yüzlerce kilometre uzaktalar, bu askerler makine değil!

Bunların üç öğün sıcak yemeğe ihtiyaçları…

Isınma, barınma ihtiyaçları…

Tuvalet ihtiyaçları var!

Banyo yapmadan kaç gün durabiliyorsunuz?

Yakınlarıyla iletişim ihtiyaçları…

Yaralıların ve hasta olanların tedavi, ilaç, istirahat ihtiyaçları var.

Bunların karşılandığını, aksamadığını düşünüyor musunuz?

Asker de olsalar, barış şartlarında kurdukları düzenli bir hayatları vardı. Hepsi bozuldu. Ne zaman eski hayatlarına dönecekleri de belli değil! Üstelik karşılarında bir de ölüm kusan silahlar, ölen ve yaralanan arkadaşları var.

Şu anda Ukrayna’da en zor, en acınası durumda olanlar Rus askerleridir. Bu askerin ruh halini, moralini düşünün… Sıfırın altındadır! Şimdi, cephedeki komutanlar, general olduklarına pişmandırlar.

Aynı şartlar, Ukrayna askeri için de geçerli. Fakat onlar kendi ülkelerinde, kendi evlerinde… Tabii ki onlar da ölüm tehlikesiyle karşı karşıya… Fakat onlar, saldıran bir düşmana karşı vatanlarını savunma güdüsüyle hareket  ediyorlar.

Savaş uzadıkça ne yazık ki daha kanlı bir hale gelecek. Savaş uzadıkça Rusya daha derin ve kanlı bir bataklığa gömülecek!

Bu şartlarda asker ne kadar daha, nasıl savaşabilir?

Her gün ekranlara çıkan uzmanlar, savaşın bu yönünden, askerin bir makine olmadığından hiç söz etmiyorlar. Asker katılımcılar da işin bu boyutunu unutmuş gözüküyor! En önemli boyutunu… Putin’in işgali durdurmasına, askeri geri çekmesine yol açabilecek en hayatî boyutunu!

-------------------------------------------------

(*): 1. Suriye ve Kudüs Bağlamında Ukrayna İşgali: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/7460

2. PUTİN ve RUSYA’nın Çöküşü: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/7464

3. RUSYA’NIN KABUSLARI: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/7464

4. ESAD Günler, Zelenski Saatler İçinde Düşecekti: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/7486

 

Tarih: 15.03.2022 Okunma: 513

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?