RUSYA’nın KABUSLARI: AZALAN NÜFUS, DAĞITTIĞI ORDU, ÇİN REKABETİ

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.03.2022

Ukrayna, dev Rusya’nın dertlerinden sadece bir tanesi… Minik bir tanesi… Bakın, bu 17 milyon kilometrekarelik dev ülke nelerle boğuşuyor:

1.    NÜFUSU YETERSİZ ve GİTTİKÇE AZALIYOR

Rusya’yı yönetenlerin uykularını kaçıran hatta paniklemelerine sebep olan en hayatî mesele, nüfusunun yetersiz olması, üstelik bu yetersiz nüfusun da her geçen yıl biraz daha azalmasıdır. Ülkenin gelişebilmesi, kaynaklarının ve topraklarının korunabilmesi için ülke nüfusunun asgarî 300 milyon olması gerekmektedir. Buna karşılık Rusya’nın nüfusu 145 milyondur. Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre, Rusya’daki nüfus, 2020’de 510 bin azalmış.* Bundan bir yıl sonra, Euronews’in haberine göre, 2021’de nüfus 1 milyon daha azalmış.**

Rusya nüfusunun %80’e yakını esas unsur olan Ruslardan meydana gelmektedir. Fakat nüfustaki azalma da esas olarak Rus nüfusta meydana gelmekte, dolayısıyla, Rusların genel nüfustaki oranı da giderek düşmektedir. Buna çare bulunamamakta ve Rus eliti kara kara düşünmektedir.

2.    ÇİN, RUSYA’NIN MÜTTEFİKİ DEĞİL RAKİBİ

1992’de Çin’in Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 427, Rusya’nın GSMH ise 460 milyar dolar idi. Görüldüğü gibi, Rusya GSMH’sı 33 miyar dolar fazladır.

2017’ye gelindiğinde rakamlar şöyledir: Çin GSMH’sı 12,2 trilyon dolar, Rusya GSMH’sı ise 1,6 trilyon dolardır.***

Çin’deki bu çok çok hızlı gelişme Rusya için bir kabustur. Çünkü Rusya’nın silahlı yayılma siyasetine karşı, Çin “yumuşak güç”ü tercih etmekte ve ekonomik olarak yayılmaktadır. Yayılma alanları ise birbirlerinin ayağına basacak şekilde aynı bölgelerdir. Bu bölgeler en başta, Orta Asya Türk Cumhuriyetleridir ve Çin bu ülkeler üzerinde her geçen gün biraz daha fazla etkili olmakta, bu da Rusya’yı çok rahatsız etmektedir.

Öte yandan, Çin nüfusu Rusya’ya doğru yayılmaktadır. 2 milyon kadar Çinli Sibirya’daki Rus topraklarında yaşamaktadır. Bunların bir kısmı gayrı resmi olarak ülkeye girip çıkarken bir bölümü de toprak satın alarak oraya yerleşmektedir.****

Çinli nüfusun Rus topraklarına gayrı resmi yerleşmesi, birinci maddede zikrettiğimiz, Rusya’nın nüfus yetersizliğinin açık bir göstergesidir. Rusya, güney sınırlarını koruyamayacak kadar zaaf içindedir.

3.    RUS ORDUSU PEK ÇOK CEPHEYE DAĞILMIŞ VAZİYETTEDİR

Rusya’da, 18-27 yaş arasındaki erkek vatandaşlar için, 12 ay askerlik yükümlülüğü vardır. Tabii doğurganlık azaldıkça askere alınacakların sayısı da azalmaktadır. Şu anda ordunun mevcudu 1 milyon kişi civarındadır. Bu mevcutla dev ülkenin kara, deniz sınırlarını, deniz ve hava hâkimiyetini korumak bile müşkülken, Rusya pek çok ülkede cepheler açmaktadır. Suriye, Ermenistan (Ermenistan sınırlarını da Rus askeri korumaktadır), Dombas, Kırım, Libya en yakından bildiğimiz cephelerdir. Ayrıca, Kazakistan’da olduğu gibi Türk Cumhuriyetlerinin asayişi için de asker gönderebilmektedir.

Ordusu böylesine yetersiz ve pek çok cepheye dağılmışken, şimdi bir de Ukrayna’ya karşı savaş açmış, bu 600 bin Km.2’lik, 41 milyon nüfuslu ülkeyi işgale yeltenmiştir. Yeltenmiştir ama yukarıda sayılan problemler ve dağınıklıktan dolayı Ukrayna’da sıklet (ağırlık) merkezi oluşturamamaktadır.

Rusya’nın bu problemlerine, medyada çokça konuşulan, başta yaptırımlar-ekonomik problemler olmak üzere diğer meselelerini ekleyin! Rusya’nın kazanma imkân ve ihtimali var mı? Eğer hemen görüntüyü kurtaracak, “onurlu” bir ateşkes(!) yapıp çıkmazsa, Ukrayna’nın, Rusya için Afganistan’dan daha beter bir bataklık haline gelmesi kaçınılmazdır.

x   x   x

TAVSİYE

İKLİM KRİZİ-PLASTİK POŞETLERİN ROLÜ, POŞET FACİASI! MARMARA ve OKYANUSLARDAKİ Kirlilik - YouTube   

------------------------------------------------------

(*): Sputnik Türkiye, 28.01.2021

(**): Euronews, 29.01.2022

(***): https://tasam.org/tr-TR/Icerik/51445/cin-rusya_iliskileri

(****): https://amp.haberturk.com/rusya-cin-iliskileri-ittifak-mi-rekabet-mi-2802717

[email protected]

Tarih: 02.03.2022 Okunma: 765

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?