PUTİN ve RUSYA’nın Çöküşü…

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.02.2022

Putin, Rusya’yı 23 senedir yönetiyor. Bugüne kadar gayet başarılıydı. Bendenizin bile neredeyse hayranlığını kazanmıştı. Fakat son hamlesi, Ukrayna saldırısı, bu ülkenin işgali ahmakça! Birçok sebepten ahmakça…

1.    DÜNYA, ARTIK PUTİNLERİN DÜNYASI DEĞİL

Her şeyden önce, dünyamız ne Cengiz Han’ın cihangirlik dünyası, ne 1920’lerin 1940’ların cihan harbi dünyası… Dünya, 1980’lerde doğan X kuşağı, 1990’larda doğan Y kuşağı ve hele 2000’den sonra doğan Z kuşağının etkili olmaya başladığı bambaşka bir âlem! Bu yeni kuşakların ortak özelliği, “dijital yerli” olmaları… Dijital bir ortamda doğmuş-büyümüş olmaları… Bu kuşaklar barış içinde daha çok eğitim, özgürlük, serbestlik ve müreffeh bir hayat talep ediyorlar. O kadar ki gelen haberlere göre, Rusya’da savaş karşıtı gösteri yapanlara üst düzey yöneticilerin çocukları da katılıyor.

2.    SALDIRI/İŞGAL ÖLÜM DÖŞEĞİNDEKİ NATO’YU DİRİLTTİ

Soğuk savaşın, işgal ve yayılma tehdidinin bitmesi ve saldırganlık heveslerinin ortada gözükmemesi sonucunda NATO işlevsiz kalmış ve dağılmak üzereydi. Bendeniz bile NATO karşıtı düzinelerce yazı kaleme almıştım. Hadi bakalım, şimdi gelin de NATO karşıtı olun! Şimdi, NATO, çok daha önemli hatta hayatî bir hale geldi. Nasıl gelmesin? Ukrayna’ya saldıran güç, rahatlıkla sana da ona da buna da saldırabilir! Dolayısıyla, Batı bloku NATO’ya çok daha sıkı sarılacak, NATO güçlendirilecektir. Putin, saldırısının bu sonucu doğuracağını görememişse, gaflet ve güç zehirlenmesi içinde demektir.

3.    BAZEN BİR BİNDEN BÜYÜKTÜR: DÜNYADA İNFİAL

İşgalin ilk iki gününde 2 bin Ukraynalının öldürüldğü bildiriliyor. Bu kupkuru rakam kamuoyunu fazla etkilemiyor, üzüntü, öfke yaratmıyor. Ama bir görüntü geliyor: Rus tankı, hareket halindeki bir otomobili eziyor. Otomobilde en az bir kişi, bir sürücü var. Tekrar tekrar seyredilen bu görüntüyle milyarlarca insan korkunç bir acıma, üzüntü, öfke seline kapılıyor. Uykuların kaçmasına, kabuslar görmemize sebep oluyor. Bu gibi görüntüler, ne yazık ki daha çok gelecek… Kuşaklar boyunca hafızalardan silinmeyecek… Eskiden çok kötü olduğu halde son 30 yılda düzelmeye başlayan Rus algısı, yeniden, “vahşi Rus” algısına dönüşecek. Rusya nefret edilen bir devletin adı olacak! Hatta şimdiden oldu.

4.    İŞGALİN EKONOMİK ve SOSYAL MALİYETİ DE YIKICI

Batı’nın, Rusya’yı yıpratacak yaptırımları bir yana, 600 bin kilometrekarelik, 41 milyon nüfuslu bir ülkeyi işgal etmek, bu işgali sürdürmek, zaten pek parlak olmayan Rus maliyesini çökertecek. Çünkü işgal demek ilave asker beslemek, ilave araç, silah ve mühimmat kullanmak/üretmek demek… Bunlar bütçeye yıkıcı maliyetler getirecek.

İşgalin ilk iki gününde 1000 (bin) Rus askerinin öldüğü bildiriliyor. İşgal sürdükçe kayıplar artacağına göre, bu, Rus halkı üzerinde büyük bir öfke yaratacak. Putin ve yönetimi, kendi halkı tarafından, “bizim Ukrayna’da ne işimiz var?” diye sorgulanacak! Bu sorgulama ne kadar çabuk yapılabilir ve Putin yönetiminden ne kadar çabuk kurtulabilirlerse, Rusya’nın görüntüsü de dünya kamuoyunda o kadar çabuk düzelebilecektir.

5.    ACIKLI-KOMEDİ: UKRAYNA ORDUSUNA DARBE ÇAĞRISI

Hep deniliyordu ki “istihbaratçı Putin son derece gerçekçi, duygularını asla göstermiyor ve belli etmiyor, duygusal davranmıyor”! Evet, bu gerçekçilik bugüne kadar geçerliydi. Meselâ, Kırım’ı tereyağından kıl çeker gibi, güç kullanmadan yutuşu bunun bir örneğiydi. Ama tankla, topla, uçakla “işgal” ne demek? Burada, Putin eskiyi, Osmanlı’yı, Lenin’i falan işe karıştırarak bayaabi duygusallığa kapıldı. Hele hele, işgalin ikinci günü Ukrayna askerine, “mevcut yönetimi indirin” çağrısı, darbe çağrısı, onun ne kadar sıkıştığını, kontrolü ve kontrolünü ne denli kaybettiğini gösteriyor.

      RUS YANLILARINI HAYRET, DEHŞET ve İBRETLE İZLİYORUM

Bütün dünyanın gözleri önünde, egemen bir ülke işgal ediliyor. Uçaklar, helikopterler, ağır silahlar bomba ve ölüm yağdırıyor, tanklar insanları eziyor, ekranlarda, kıymeti kendinden menkul sözde uzmanlar Rusya ve Putin güzellemeleri düzüyor. İz’an, insaf, vicdan! Yahu, bu saldırganlığın bütün egemen devletlere, en başta da Türkiye’ye, korkunç bir tehdit olduğunu nasıl göremiyorsunuz? Sizi Allah ıslah etsin, akıl-fikir versin!

x   x   x

TAVSİYE

YERKÜRE YANIYOR, MAVİ GEZEGEN FERYAT-FİGAN: CENNET GİBİYDİM, CEHENNEME ÇEVİRDİNİZ! - YouTube

Tarih: 26.02.2022 Okunma: 920

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür DENİZ

26.02.2022 - 19:32

insani değerlerini yitirmiş bir dünyada her şey olur. maalesef bugün dünyada insan yok dolayısıyla insani değerde yok. bu yüzden de melanetler kol geziyor dünyada. KONUYLA İLGİLİ DETAYLI YAZIMI AKLIMIN ERDİĞİNCE DİLİMİN DÖNDÜĞÜNCE HAZIRLIYORUM YARIN KOYARIM KUVVETLE MUHTEMEL. derin saygılar selamlar saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey.

İ. Hakkı Cengiz

26.02.2022 - 19:43

Bekliyorum yazını sevgili dostum. Yorum için çok teşekkür ederim. Selâmlar...

Suat Zobu

26.02.2022 - 22:42

Çok haklısın sevgili ağabeyim. Sivil bir aracı ezen o tank Putini bitirdi bence. NATO demek Amerika demek. Aptalca Amerikanın ekmeğine yağ sürdü. Güzel yazı için kutluyorum. Selam ve saygılarımla.

İ. Hakkı Cengiz

27.02.2022 - 12:23

Aynı fikirdeyiz Suat Kardeşim. İlgin ve desteğin için çok teşekkür ederim. Selâmlar...