Yolcuyu Hâlâ Yolunacak Kaz Olarak Görüyorlar

İsmail Hakkı CENGİZ - 25.07.2021

Kimler?

Şehirlerarası yolculuk yapanların girdiği, girmek zorunda kaldığı şehirlerarası yollar üzerindeki lokantalar.

Hâlâ dediğim, çocukluğumda, yani 50 sene evvel böyleydi şimdi de böyle. 50 senede, dünya elli kere değişmiş, gelişmiş, bu lokanta sahiplerinin kafaları değişmemiş! Yalnız, bir fark var: Çocukken de kazıklıyorlardı ama o vakitler, hiç olmazsa ürünleri daha kaliteliydi. Kalite deyince aklıma “Varan” tesisleri geldi. Şimdi kapanan tesislerde ürünler pahalıydı ama kalitesinden emindiniz.

Bendeniz, yıllardır buralara uğramıyordum. Bayramı da kapsayan uzun bir seyahate çıkınca, bazı ihtiyaçlardan dolayı uğramak zorunda kaldık.

Üç lokantadan bahsedeceğim: İlki, İstanbul-İzmir çevreyolu üzerinde, devasa bir tesis… Hem çabuk hem taze olur diye üç tane gözleme; patatesli, kaşarlı ve otlu söyledik. Biraz sonra geldi. geldi ama içlerinde patates, kaşar ve ot ara ki bulasın! Şikayetimizi ilettik. “Abi kalabalıktan… Bidaha olmaz” dediler. Biz de yedik! Çünkü vaktimiz yok, oradan geçip gideceğiz!

İkincisi, İzmir-Sandıklı yolunda, Kula yakınlarında bir yer. Orada otobüsler de duruyor. Bir çocuk tabağına patates-biber-patlıcan kızartması koyduğunuzu düşünün… Öyle küçük bir tabak, kaç lira biliyor musunuz? Tam 22 lira! Bari yoğurdu içinde mi? Hayır! Yoğurdu ayrı alıyorsunuz. Peki, bari taze mi? Hayır kesinlikle bayat! Ben tepki gösterdim ama mecburiyetten bişeyler yedik. Sonra çay istedik. Bayat bir çay geldi. Limonla falan onu da içtik. Mecburiyetten!

Üçüncüsü, Isparta-Eğirdir’de… O nefis Eğirdir göl manzarasını tepeden gören, güzel bir teras lokantası. Burada, tavsiye üzerine, patatesli, kaşarlı ve tahinli gözleme söyledik. Gerçekten, iki büklüm bir yörük kadını hamur açıp taze taze yapıyor. Biraz sonra gözlemeler geldi. Geldi ama içinde yine patates, tahin, kaşar ara ki bulasın! Burada başka bişey daha yedik. O güzeldi. Çay istedik. Demlik şeklinde geliyor. Ne yazık ki çay burada da bayattı.

Sanırım, uzun süre gözleme yemeyeceğim. Birisi tavsiye ederse, ben de gözleme sipariş verecek olursam, ocağın başında duracağım ve gözlemenin içine mutlaka patates koyduracağım.

Tabii uzun seyahatimiz sadece tatsız anılarla geçmedi. Bu yazıda sadece geri kalmış işletmeci kafasına dikkat çekmek istedim. Yoksa harika şeyler de gördük. Sosyal, ekonomik, kültürel ve yerel pek çok ilginç izlenimim oldu. Onları başka bir yazıda anlatmak düşüncesindeyim.

x   x   x

TAVSİYE

Avrasya’nın orta yerinde/Tarihî kökleri gayet derinde

https://www.youtube.com/watch?v=iuHusD4Nm_M

Tarih: 25.07.2021 Okunma: 641

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür DENİZ

25.07.2021 - 16:22

Benim her söylediğimin şahidi bunlar saygıdeğer ağabey saygıdeğer paşam. Bizden bir şey olmaz. Hiçbir şey olmaz. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Biz paranın köpeği olmuşuz. İnsan görünürüz ama insan değiliz ve olamayızda. Her yer böyle paşam. Tiksiniyorum bu ülkede her şeyden. Ülkem ama tiksiniyorum. Canım yanıyor ama çaresizim. Derin saygılar selamlar inşaAllah.

İ. Hakkı Cengiz

25.07.2021 - 18:16

Kardeşim, ben de bazen ünitsizliğiğe kapılıyor, tiksinti duyuyorum. Lâkin iflah olmaz iyimserliğim, yine de umut verici emareler gösteriyor. İnşallah onları da dile getireceğiz. Çok teşekkür ederim. Gönülden selâmlar...