‘Uykusuzluk kanser ve alzheimer tehlikesini artırıyor’

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

*

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen kültür ve sağlık etkinlikleri kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş,
“Uyku, Uykusuzluk ve Rüyaların Gizemi” konulu konferans verdi.

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ile başladı.

Altı saat ile sekiz saat arasında uyunmalı

Dinletinin ardından uyku ve rüyalar üzerine konuşan Doç. Dr. Nejat Altıntaş, uykunun sağlık açısından önemine değindi. Bazı sağlık sorunlarının temelinde uykusuzluk olduğunu aktaran Altıntaş, düzenli uykunun önemli olduğuna dikkat çekti.

Altı saatten az, sekiz saatten fazla uykunun, kanser riskini arttırdığını belirten Altıntaş, en geç saat 24.00’a kadar uyunması gerektiğini vurguladı.

Alzheimer riski artıyor

Uykusuzluğun ölüm oranını etkilediğini ifade eden Altıntaş, “Altı saatten az uyku, ölüm oranını üç kat, sekiz saatten fazla uyku ölüm oranını iki kat artırıyor. Uykusuzluk alzheimer hastası yapıyor. Özellikle 6 saatin altında uyuyan insanlarda prostat, kolon ve meme kanseri riski de daha fazla. 70 yaş üzerindeki dört kişiden biri Alzheimer” dedi.

Alzheimer hastalarının genelde 5-6 ay öncesinden uykusuzluk problemi yaşadığını paylaşan Altıntaş; “Sağlığımız için mutlaka uyumamız gerekiyor. Genelde eşler arasında şiddetli kavgalar ve yaralamalar gece 24.00’den sonra meydana geliyor. Çünkü insanlar uyuyamadığı için beynin ahlak yapısı veya düşünme yetenekleri kayboluyor” sözlerini kaydetti.

Fotoğraf: Serap Cömertoğlu İşcan

Kadınlarda daha yaygın

Vücuttaki biyolojik saatin erkek ve kadınlarda farklı çalıştığını aktaran Altıntaş, kadınların biyolojik saatinin erkeklerden daha çok çalıştığını ve kadınlarda uykusuzluk probleminin daha çok yaşandığını söyledi.

Uykusuzluğun birçok hastalığa sebep olduğunu belirten Altıntaş, hamilelik esnasında da uyku düzenine dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Koronavirüse karşı bağışıklık

Doğan 20 çocuktan birisinin otistik olduğunu dile getiren Altıntaş, “Anne, hamileliği esnasında düzgün uyuyamazsa doğacak çocuğu ya geri çekilmenin içerisinde oluyor ya da otistik oluyor. Yapılan bir araştırmada bir hafta boyunca uyumayan veya dört saat uyuyan insanlardaki Covid-19’a karşı gelişen antikor seviyesine baktıkları zaman, onların antikor seviyesi uyuyan insanlara göre yüzde 50 daha az” ifadelerini kullandı.

Altıntaş, uyku için melatonin hormonunun ise üç koşulda alınabileceğini belirtti. Uykusuzluk problemi çekenlerin yatmadan bir saat önce, erken uyuyan, fakat geç yatmak isteyenlerin ise sabah kahvaltıdan sonra melatonin hormonunu kullandıkları takdirde gece geç saatlerde uyuyabildiğini kaydetti.

Konferansa Tekirdağ Vali Yardımcısı Murat Eren, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, protokol üyeleri katıldı.

Tarih: 30.10.2021 Okunma: 482