İzmir’de sel: Bir kişi hayatını kaybetti, evden çıkmayın duyuruları yapıldı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İzmir‘de dün akşam saatlerinden itibaren başlayan şiddetli sağanak yağışta, sekiz saat içinde metrekareye 120 kilogramın üzerinde yağış düştüğü açıklandı. Valilikten yapılan açıklamaya göre Menderes ilçesinde sel sularına kapılan bir  kişi hayatını kaybetti. Kentin pek çok yerindeki derelerin taşması nedeniyle, çok sayıda ev ve işlerini su bastı, trafikteki araçlar sular altında kaldı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger sosyal medya üzerinden vatandaşları “Kent şu anda afet yaşıyor. Zorunlu olmadıkça evden çıkılmasın” diye uyardı.

Soyer, Dikili programını iptal ederek gelişmeleri izlemek ve ekipleri koordine etmek üzere afet koordinasyon merkezi olarak kullanılan İzmir Ulaşım Merkezi’ne (İZUM) geçti.

‘Evde kalın’ 

Burada aşırı yağışla ilgili verileri paylaşan Soyer, şu ifadeleri kullandı:

“İzmir son 24 saattir çok büyük bir felaketle karşı karşıya. 2020’de yıl boyunca yağan yağışın yüzde 18’i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram yağış düştü, bu çok ciddi bir rakam. Metro kesintisiz çalışıyor. İZBAN’da kaya düşmesi nedeniyle yaşanan kesinti giderilmesine rağmen zaman zaman kesintiler oluyor. Otobüs hatlarında da zaman zaman sıkıntı yaşanıyor.

Çok şiddetli yağmurda Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzısıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya derelerinde yer yer taşmalar var. Bu yüzden bazı cadde ve sokaklar olumsuz etkileniyor. Tüm ekiplerimiz görev başında. Zorunlu olmayanlar lütfen trafiğe çıkmasın.

Su baskınları yüzünden İZBAN, Tramvay ve bazı hatlardaki otobüs seferlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Ekiplerimiz toplu taşıma araçlarının güzergahlarını açık tutmak için var gücüyle çalışıyor.”

Valilik ise kamu çalışanlarının bir gün (2 Şubat Salı) idari izinli olduğunu duyurdu. Açıklamada, “Öncelikle yaşanan afet dolayısıyla geçmiş olsun. Yağışlar yer yer şiddetli olmak üzere yarın sabaha kadar devam edecek. Trafik kısmen rahatlamakla birlikte açılamayan noktalar bulunmaktadır. Bu sebeple kamu çalışanlarının idari izni tüm güne uzatılmıştır” denildi.

Meterolojiye göre, yağışlar yarından itibaren sona erecek ve sıcaklıklar artacak. 

Aşırı yağış Trakya’yı da vurdu 

Türkiye’nin batı ucu da aşırı yağışın etkisi altında kaldı. Trakya’da derelerin de taşması sonucu evlerinde mahsur kalanlar kepçelerle kurtarıldı.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde Şeytandere ve Çürtdere derelerinin taşması yüzünden bazı evlerin bodrum ve birinci katlarını su bastı. Evlerinde mahsur kalanlar, kepçelerle kurtarılarak ilçedeki otellere yerleştirildi.

Küresel ısınma nedeniyle yaşadığımız iklim krizi, bu tür aşırı doğa olaylarının sıklığını ve şiddetini artıyor. Normal koşullarda birkaç ayda yağması gereken yağmur bir anda yağarak büyük zarara yol açtığı gibi, yaşanan global kuraklığa çare de olmuyor; toprak suyu ememiyor, aşırı yağış yüzeyden akarak denize karışıyor. 

Tarih: 03.02.2021 Okunma: 650