Çivril’de yaşayan çiftçiler: Ürünleri satamıyoruz, eşten dosttan borç alıyoruz

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’nin ilçesi Çivril’de üreticilerin sıkıntılarını ve pandemi nedeniyle yaşadıkları zorlukları dinledi.

Çivril’in Gürpınar, Karalar, Emirhisar ve Haydan mahallelerinde köylüleri ziyaret eden Karaca, tarlalara ve kahvehanelere giderek vatandaşların şikayetlerini not aldı.

‘Borçlar faizleriyle birlikte bekliyor’

Karaca’ya konuşan Çivrilli bir çiftçi, 20 dönüm yerden on ölçek nohut alabildiğini söyledi ve ürünlerini satamadığından yakındı:

12 bin liraya aldığımız hayvanları yedi sekiz bine satacağız da aldığımız borçları ödeyeceğiz… Borçlar faiziyle birlikte bekliyor. Bankadan kredi çekiyoruz, eşten dosttan borç alıyoruz, elektrik faturalarını ödeyemiyoruz. Bizim yapacak bir şeyimiz yok, gidecek yerimiz yok…

Çiftçiye mazot desteği verseler, maliyetler düşse çiftçi üretebilir.

‘Seçimi kazandılar, sözleri unuttular’

AKP’li vekillere telefonla ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen bir köylü, köyün susuzluk çektiğini, nohutun tohumunun kilosunu beş liraya aldıklarını ve şimdi iki liraya dahi satamadıklarını söyledi. Gübre mazot ve sulama için elektrik masrafı da yaptıklarından yakınan köylü, vekillerin seçim vaadlerini yerine getirmediğini ifade etti:

Çivril Belediyesi yerel seçimden üç dört gün önce mahallemize taşları yığdı. Seçim biteli 1,5 yıl oldu. Kazanınca taşları döşemesini unuttu. Söz verilen yerlere hala asfalt dökülmediğini sizler aracılığıyla duyurmak istiyoruz.

Gürpınar’da ayçekirdeği tarlalarını ziyaret eden Karaca’ya ithal çekirdek nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlatan kadınlar ise “Yurtdışından çekirdek ithal edeceklerine yerli üreticiyi desteklemeliler, bizler emeğimizin karşılığını almalıyız” dedi.

Tarih: 15.09.2020 Okunma: 570