Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogarı Diyarbakır’da

YEŞİL GAZETE

Türkiye’nin ilk GES yani güneş enerjisi santralli otogarı Diyarbakır’da kuruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kamusal kullanıma açık olan otogar binası Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’nin (DİŞTİ) elektriğini güneşten karşılayacak.


Güneş Enerjisi ile kendi elektriğini karşılayacak Diyarbakır Otogarının her biri 265 watt gücünde, 2 bin 460 adet güneş panelinden oluştuğunu ise Türkiye Enerji Vakfı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile duyurdu.

Belediye tarafından yapılan  açıklamaya göre DİŞTİ’nin açık otoparkında inşa edilen santral 600 kW gücünde.

Projenin Türkiye’nin en büyük güneş enerjili otopark projesi olma ünvanına sahip olduğu ifade edilen açıklamada, projenin tamamlanması ile toplam alanı 5 bin 750 metrekare olan açık otopark, çelik konstrüksiyonlar döşenerek kapalı otopark görünümüne bildirildi.

18 şehirlerarası otobüs, 12 minibüs ve 132 misafir aracın park edilebildiği otoparkta gerçekleştirilen güneş enerjisi projesi kapsamında ayrıca elektrikli araçlar için bir şarj istasyonu da kuruldu.

Diyarbakır Belediyesi’nin açıklamasına göre 3 milyon 940 bin TL ihale bedeli ile hayata geçen santralde, yıllık 939 bin 224 kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Belediye santralde üretilecek kullanım fazlası elektriği ise DEDAŞ’a satacak.

Diyarbakır Belediyesi daha önce 461 kW gücündeki Sümerpark GES ve 600 kW gücündeki DİSKİ Genel Müdürlüğü Gözeli Havzası GES yatırımlarını gerçekleştirmişti.

 

(Yeşil Gazete, Solar-istEnerji Günlüğü, Türkiye Enerji Vakfı)

Tarih: 29-07-2017 Okunma: 816