Üstün Güvenlikli Uçak Pisti Projesi

GENEL HABERLER

Çağımızın en hızlı ulaşım araçları olan ve kaçınılmaz olarak hepimizin kullandığı hava yoluyla seyahatlerin daha emniyetli olması için projeler üreten Aziz Kaytan, “Üstün güvenlikli uçak pistleri” önerisiyle, bütün uçak yolcuları, hava alanı çalışanları ve itfaiye personelinin içini rahatlatacak bir projeye imza attı. Aziz Kaytan projesinin ayrıntılarını şöyle anlattı:

“Bu, hava limanlarında bulunan uçak pistlerinde, güvenlik seviyesini en üst noktaya çekebilmek için önerilen bir projedir.

Her hava limanında en az bir adet bulundurulması gereken, güvenli pist teknolojisi; uçakların seyirleri sırasında oluşabilecek arızalar nedeniyle, iniş istikametini, zorunlu iniş pistine yönlendirilir. Bu esnada oluşabilecek yangınların hızlı bir şekilde söndürülebilmesi, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlayabilmek amacı ile güvenli pistin her iki tarafına, pist boyunca, belirli aralıklarla yerleştirilen kimyevi madde ve ayrıca su içeren, kum püskürtebilen tanklar toprağa gömülür.

Toprağa gömülen bu tankların içerisindeki maddeler, yüksek basınç ile ve aktifleştirilebilen hassas sensörler yardımıyla, otomatik hareket ettirilebilen, 360° dönebilen ve yönlendirilebilen püskürtücü başlıklar ile arızalı uçaklara iniş esnasında müdahale edilir.

motor yangını hangi tarafta ve uçağın hızı ne olursa olsun, müdahale otomatik ve güvenli bir şekilde yapılabilir.

Bu proje sayesinde, itfaiye görevlileri, arızalı uçaktan uzakta bulunacağından, patlamalar dolayısıyla oluşabilecek can kaybı ve yaralanmalardan korunabilecektir. Bu üstün güvenlikli uçak pisti ve teknolojik müdahale sisteminin, yolcuların da uçuşlara olan güvenini arttırabilecek bir proje olduğu tartışmasızdır. Saygılar.”



Tarih: 12.05.2024 Okunma: 121