Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın İliç Raporu: İşçiler Makul Sınırı Aşan Siyanüre Maruz Kaldı

İKLİM HABER

İKLİM HABER
Bağımsız Maden-İş Sendikası, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde Kanada ve ABD menşeili Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni sahasında 13 Şubat’ta yaşanan kayma ile ilgili bir rapor yayımladı. Anagold madencilik şirketinde liç yığınının kaymasıyla birlikte bir göçük meydana geldi. 9 maden işçisi göçüğün altında kalırken, maden işçilerine henüz ulaşılamadı. Katliamın gerçekleştiği andan beri sürecin takipçisi olan Bağımsız Maden İş; sendika yöneticileri, uzman ve avukatlardan oluşan heyetinin Erzincan İliç’e ulaştığı ilk andan itibaren bulunduğu süreç içerisinde yaptığı görüşmeler, gözlemler ve bulgular ile hazırlamış olduğu raporu duyurdu. Çalışmada işçilerin yevmiye kesintisi ile cezalandırıldığı ve aleyhlerinde sürekli tutanak tutulduğu belirtildi. Ek olarak işçilerin sendikal özgürlüklerinin gasp edildiği de vurgulandı.
 
Mollakara Altın Madeni için Çağrı: “Yeni bir İliç Faciası Yaşanmasın”
 
Erzincan İliç’te yaşanan göçüğün ardından gözlerin çevrildiği maden sahalarından biri de yıllardır hazırlık çalışmaları yapılan Ağrı, Mollakara Altın Madeni oldu. Geçtiğimiz yıllarda Koza Altın İşletmelerinin, 20 ton altın rezervi tespit ettiği bölgede altın arama çalışmaları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı alan tesisisin hazırlık çalışmaları sürüyor. Kentte basın açıklaması yapan STK’lar, sahanın neden olacağı tahribatları anlattı ve yeni bir İliç faciası yaşanmaması için çalışmanın durdurulması çağrısı yaptı.
 
İliç’te Altın Madeninin Altından Geçen Fay MTA Haritasından Silinmiş
 
CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Yaparsa AK Parti yapar!” dediği X paylaşımı ile Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, Erzincan İliç’teki Anagold maden sahasının tam altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından sildiğini tespit ettiklerini açıkladı. MTA’nın 2013 ve 2023 resmi diri fay haritalarını karşılaştıran Zonguldak Milletvekili, 2013 yılında MTA haritasında bulunan fay hattının 2023 yılında yayınlanan haritada olmadığını açığa çıkardı. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçüğün ardından İliç’e gitmişti. Yavuzyılmaz, meydana gelen göçüğe ilişkin TBMM’de kurulan araştırma komisyonunda da bulunuyor.
 
Ekoloji Örgütleri Meclis’te: “Kömürden 2030’a Kadar Adil Çıkış İstiyoruz”
 
Türkiye’nin farklı illerinden ekoloji örgütleri, yerel seçimler öncesinde, mevcut kömürlü termik santralların 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılmasını talep eden “Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030” bildirisini Meclis’te yaptıkları ziyaretlerde partilerle paylaştı. Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve Saadet Partisi ile yapılan görüşmelerde kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallar nedeniyle bölgede yaşayanların ya köylerini terk ettiği ya madene inmek zorunda kaldığı, ya da kirli hava soluyup kirli gıda tüketerek kansere yakalandığı belirtildi. Görüşmelerde, kömürün artık vadesinin dolduğuna dikkat çekilerek toplumun gerçek enerji ihtiyacına yönelik bir enerji dönüşümünün 2030’a kadar mümkün olduğu ifade edildi. Karar alıcılardan, kimsenin işsiz, güvencesiz, sağlıksız, enerjisiz kalmadığı planlı ve kademeli bir kömürden çıkış planı hazırlanmasını talep eden örgütler, bu planın ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan adil bir geçişi temin etmesinin şart olduğunu vurguladı.
 
Dev Petrol Şirketleri Ukrayna’nın İşgalinden Bu Yana 281 Milyar Dolar Kazandı
 
Borsada işlem gören dünyanın en büyük beş petrol şirketi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin enerji fiyatlarında ve ev faturalarında çarpıcı artışlara yol açmasından bu yana çeyrek trilyon dolardan fazla kâr elde etti. Global Witness’a göre “süper büyükler” (BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies) savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana 281 milyar dolar kazandı. İngiltere merkezli BP ve Shell ikilisi, savaşın başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kâr elde etti. Global Witness, bu miktarın Britanya’nın art arda 17 ay boyunca tüm ev elektrik faturalarını karşılamaya yeteceğini tahmin ediyor. 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana 58.9 milyar dolar kâr elde eden Shell, bu yıl yüksek kâr getiren petrol projelerine yeniden odaklanacak ve düşük karbon çözümleri üzerine çalışan bölümden 330 kişiyi de işten çıkaracak. Geçtiğimiz sene iklim hedeflerini küçülten BP, savaşın başından bu yana 35 milyar dolar kâr elde etti. Avrupalı ve ABD’li büyük şirketler Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies ise toplamda 187 milyar dolardan fazla kâr elde etti.


Twitter

Facebook
Link
LinkedIn

Copyright © 2023 İklim Haber, All rights reserved.
İklim Haber http://www.iklimhaber.org/

Haberlerimiz ve çalışmalarımız hakkında yorumlarınızı bizlerle paylaşırsanız, büyük mutluluk duyarız. İklim değişikliği ve enerji gündeminden bizim objektifimize takılanları özetlediğimiz bu haftalık bilgilendirme maillerini almak istemiyorsanız tercihleriniz değiştirin ya da e-bülten aboneliğinden ayrılın.
Tarih: 27.02.2024 Okunma: 68