Babür Camisi Hindu tapınağına çevrildi, açılışı Başbakan Modi seçim öncesi yaptı

EURONEWS

Aşırı sağcı, popülist politikalarıyla öne çıkan Modi, yaklaşan genel seçimde vaatlerinden biri olan caminin tapınağa çevrilmesi için taraftarlarına verdiği sözü böylece tuttu.

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, tarihi Babür Camisi'nin (Babri Masjid) yerine inşa edilen Hindu tapınağının açılışını görkemli bir tören ve ayinle gerçekleştirdi.

Aşırı sağcı, popülist politikalarıyla öne çıkan Modi, yaklaşan genel seçimde vaatlerinden biri olan caminin tapınağa çevrilmesi için taraftarlarına verdiği sözü böylece tuttu.

Ağustos 2020'de temel atma törenine de katılan Başbakan, mabedin içerisine 40 kilo ağırlığında gümüş bir tuğla koymuştu. Seçim kampanyasının en büyük vaatlerinden biri olan tapınak sayesinde Modi bir rekora imza atmak ve göreve üçüncü defa seçilmeyi hedefliyor. 

Tapınağın açılış töreninde düzenlenen ayini de bizzat yöneten Başbakan, altın süslemelerle bezenmiş ve elinde altın bir yay ve ok tutan tanrı heykelinin önüne bir lotus çiçeği yerleştirerek secde etti.

Milyonlarca Hint töreni televizyondan izlerken haber kanalları dini etkinliği kesintisiz olarak yayınladı.

Aralarında seçkin sanayiciler, politikacılar ve film yıldızlarının da bulunduğu yaklaşık 7 bin 500 kişi ayinde hazır bulundu. 

Modi, Hindistan'da din ve siyasetin eşi benzeri görülmemiş şekilde iç içe girmesine neden olan siyasi bir lider olarak görülüyor. 

Analistler ve eleştirmenler şatafatlı törenin, Modi döneminde din ve devlet arasındaki çizginin ne ölçüde aşındığını gösterdiğini belirtirken, aynı zamanda seçim kampanyasının da başlangıcı olarak görüyor. 

"Modi'den önceki başbakanlar da tapınaklara ve başka ibadet yerlerine gitti, ama oraya inanan olarak gitti." diyen Hindu milliyetçiliği uzmanı ve Modi üzerine bir kitabın yazarı olan Nilanjan Mukhopadhyay, "Modi ilk kez oraya ayin yapan biri olarak gitti" ifadelerini kullandı. 

Hindistan'ın en sorunlu dini mekanlarından birinde yer alan tapınağın hükümet tarafından dini çıkarlar için kullanıldığını ileri süren muhalefet partileri ise 1.4 milyarlık Hindistan nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan Hinduların böylece Modi hükümetine oy atmasının hedeflendiğini ileri sürüyor. 

Bu sebeple ana muhalefet partisi ve Kongre'nin bazı üst düzey liderleri etkinliği boykot etti.

Öte yandan dört önemli Hindu dini otoritesi, bitmemiş bir tapınağı kutsamanın Hindu kutsal metinlerine aykırı olduğunu söyleyerek törene katılmayı reddetti.

Açılış için dev hazırlık ve sıkı güvenlik önlemleri

Dar sokakları ve gecekonduları ile tanınan bölge tapınağın açılışından önce önemli bir 'makyaj' çalışmasına da sahne oldu. 

Tapınağa giden dört şeritli yollar ve yeni bir havaalanı inşa edildi. Tren Garı da genişletildi. Ayrıca birçok otel zinciri de yeni tesisler inşa etmeye başladı. 

Şehre ayin için binlerce kişinin akın etmesinden dolayı sınırlar kapatılırken yaklaşık 20 bin güvenlik personeli ve 10 binden fazla güvenlik kamerası konuşlandırıldı.

Tahmini maliyeti 217 milyon dolar olan ve yaklaşık 3 hektarlık (7.4 dönüm) bir alana yayılan tapınak, 1992 yılında Lord Ram'ın doğum yerini işaret eden tapınak kalıntıları üzerine inşa edildiğine inanan Hindu çeteler tarafından yerle bir edilen 16. yüzyıldan kalma Babür Camisi'nin (Babri Masjid) enkazı üzerinde yer alıyor.

Caminin yıkılması Hindistan'da çoğu Müslüman 2 bin kişinin ölümüne yol açan kanlı ayaklanmaları tetiklemiş ve bu bölge uzun süre iki toplum için dini bir gerginlik noktası olmuştu.

Anlaşmazlık, 2019'da Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin tartışmalı bir kararla caminin yıkımını yasaların "korkunç bir ihlali" olarak nitelendirmesi ancak Müslümanlara farklı bir arsa verirken Hindulara arsayı tahsis etmesiyle sona ermişti.

Ek kaynaklar • AP

Tarih: 26.01.2024 Okunma: 109