Ekvador''da yolsuzluk karşıtı cumhurbaşkanı adayı seçim mitinginde öldürüldü

EURONEWS

Ekvador'da cumhurbaşkanı adayı mitingi sırasında silahla vurularak öldürüldü. Suikasti "Los Lobos" isimli bir uyuşturucu çetesi üstlendi. Ülkede 2 ay sürecek olağanüstü hal ilan edilirken 20 Ağustos'taki seçimlerin ertelenmeyeceği bildirildi.

Ekvador'da yolsuzluk karşıtı söylemleriyle bilinen Cumhurbaşkanı adayı Fernando Villavicencio, seçimlere iki haftadan az bir süre kala suikaste uğradı. 

Başkent Kito'da düzenlediği bir mitingde silahla vurulan 60 yaşındaki Villavicencio hayatını kaybetti.

Suikati, uyuşturucu çetesi "Los Lobos" üstlendi. Çete üyeleri yayınladıkları bir videoda, "Los Lobos örgütü olarak bu akşam yaşananların sorumluluğunu üstleniyoruz ve bu, yolsuzlar sözlerini tutmadıklarında tekrar yaşanacaktır." ifadelerini kullandı.

"Kurtlar" anlamına gelen "Los Lobos" çetesi mensubu olduklarını iddia eden kişiler videoda Ekvador halkına şöyle seslendi:

"İyi akşamlar Ekvador halkı. Sizlere bu açıklamayı liderlerimiz Pipo ve genç Esteban adına yapıyoruz. Tüm Ekvador halkına açıkça belirtmek isteriz ki, yolsuzluğa bulaşmış politikacılar, kampanyalarını finanse etmek için milyonlarca dolar paramızı alırken verdikleri sözleri tutmadıkları her seferinde görevden alınacaklar."

Çete üyeleri videoda ayrıca Cumhurbaşkanı adaylarından Jan Topic'e de küfür ederek, "Sözünü tut. Eğer tutmazsan sıradaki sen olacaksın Jan Topic." şeklinde konuştu. 

Fernando Villavicencio'nun öldürüldüğünü doğrulayan mevcut Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, cinayetin arkasında organize suç örgütlerinin olduğunu öne sürmüştü.

Olağanüstü hal ilan edildi

Cumhurbaşkanı Lasso, Villavicencio suikasti nedeniyle perşembe günü ülkede iki ay sürecek olağanüstü hal ilan etti. 20 Ağustos'ta yapılacak genel seçimlerinse ertelenmeyeceği bildirildi. 

Lasso yaptığı açıklamada, "Silahlı Kuvvetler şu andan itibaren vatandaşların güvenliğini, ülkenin huzurunu ve 20 Ağustos'taki özgür ve demokratik seçimleri garanti altına almak için ulusal toprakların tamamında seferber olmuştur." dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, "bir vatanseverin, Fernando Villavicencio Valencia'nın anısına" üç günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu. 

Lasso suikast sonrası yaptığı açıklamada, "Sizi temin ederim ki bu suç cezasız kalmayacak. Organize suç çok ileri gitti ancak yasaların tüm ağırlığını hissedecekler." ifadelerini kullanmıştı.

Ekvador Başsavcılığı, cinayet sonrası çıkan çatışmada yaralanan bir şüphelinin gözaltında öldüğünü kaydetti. 

Polisin Kito'da yaptığı baskınlarda altı şüpheli gözaltına alındı. 

Villavicencio öldürülmeden önce yaptığı son konuşmada, "yolsuzluğun kökünü kazıma ve ülkedeki hırsızları hapse atma" sözü vermişti. 

Ölüm tehdidi almıştı

Kampanya danışmanı Patricio Zuquilanda, başkanlık adayının suikastten önce en az üç kez ölüm tehdidi aldığını ve bunların yetkililere bildirildiğini söyledi. 

Villavicencio'yu tehdit edenler arasında, şu anda Ekvador'da faaliyet gösteren uluslararası organize suç örgütü Sinaloa Karteli'ne bağlı kişilerin de olduğu belirtildi. 

Bu tehditlere karşı, "İşte yüzümü gösteriyorum. Onlardan korkmuyorum." şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

Villavicencio, 20 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylardan biriydi ancak anketlerde ön sıralarda yer almıyordu. 

Villavicencio, özellikle Rafael Correa'nın 2007-2017 yıllarındaki iktidarında ülkenin yolsuzluğa karşı en eleştirel seslerinden biriydi.

Tarih: 11.08.2023 Okunma: 277