Ukraynalı komutanların Türkiye''den ayrılmasına Rusya''dan tepki: Anlaşma ihlal edildi

EURONEWS

Türkiye'nin baskı altında olduğu için bu kararı aldığını iddia eden Kremlin sözcüsü, komutanların ülkelerine götürülmesini Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmasına bağladı.

Rusya, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Türkiye’de tutulan beş Azov Taburu komutanını ülkesine götürmesinin yapılan esir takası anlaşmasının ihlali olduğunu duyurdu.

Rusya'ya karşı Azovstal Çelik Fabrikası'ndan üç ay boyunca Mariupol şehrini savunarak Ukrayna'da sembol haline gelen Azov Taburu iki ülke arasında yapılan anlaşmanın ardından Moskova'ya teslim olmuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucu 21 Eylül 2022'de 200 savaş esirinin mübadelesi için anlaşıldı. 

Anlaşma çerçevesinde Azov Taburu komutanlarının savaş bitene kadar Türkiye'de kalacağı açıklandı. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Türkiye'ye yaptığı ziyaret dönüşünde beş komutanı da yanında götürdü. 

Zelenskiy, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar" ifadelerini kullandı.

@Twitter
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Türkiye’de tutulan beş Azov Taburu komutanın ülkesine götürdü@Twitter

Rusya'dan tepki

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, komutanların Ukrayna'ya gitmesiyle Türkiye’nin esir takası anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürdü. “Bizi kimse bu konuda bilgilendirmedi" diyen Peskov, anlaşmaya göre bu kişilerin Türkiye’de kalması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin baskı altında olduğu için bu kararı aldığını iddia eden Kremlin sözcüsü, komutanların ülkelerine götürülmesini Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmasına bağladı.

Ukrayna Askeri İstihbarat Sözcüsü Andrii Yusov ise komutanların ülkelerine transferinin uluslararası hukuka tamamen uyduğunu savundu. Türkiye'den konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Tarih: 12.07.2023 Okunma: 129