NATO, 30 askerinin yaralanmasının ardından Kosova''ya 700 ilave asker gönderiyor

EURONEWS

Kosova'nın Zvecan kasabasında önceki gün çıkan çatışmalarda 30 NATO askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı belediye binası yine NATO askerlerince güvenlik altına alındı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) takviye amaçlı gönderilecek ilave asker sayısının 700 olduğunu bildirdi.

Stoltenberg, 31 Mayıs-1 Haziran'da gayriresmi nitelikteki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın yapılacağı Norveç'in başkenti Oslo'da NATO Başbakanı Jonas Gahr Store ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde gerginliğin arttığı Kosova'ya değinen Stoltenberg, KFOR askerlerine dün yapılan saldırıda 30 askerin yaralandığını hatırlatarak, saldırıyı kınadı.

Stoltenberg, "Bu tür saldırılar kabul edilemez ve derhal durmalı. KFOR ve NATO kuvvetleri, Kosova'da tüm vatandaşlar için güvenli ortamın sağlanması amacıyla gerekli tüm adımları atacaktır. BM yetkisi uyarınca tarafsız şekilde hareket etmeye devam edeceğiz." dedi.

Batı Balkanlar için oluşturulan operasyonel ihtiyat kuvvetlerinden 700 askerin Kosova'ya gönderilmesine karar verdiklerini açıklayan Stoltenberg, bir tabur askerin de hazırlık seviyesinin artırıldığını, gerek duyulması halinde bu askerlerin de KFOR'a destek için Kosova'ya gönderileceğini söyledi.

Stoltenberg, "Şiddet olayları, Kosova'yı ve tüm bölgeyi geri götürmekte, Avrupa-Atlantik arzusunu tehlikeye atmaktadır. Priştine ve Belgrad gerginliği düşürmek için somut adımlar atmalı, sorumsuzca davranışlardan kaçınmalı, AB kolaylaştırıcılığındaki diyaloğa girmelidir. Kalıcı barış için tek yol budur." diye konuştu.

Kosova'nın Zvecan kasabasında önceki gün çıkan çatışmalarda 30 NATO askeri ve 52 Sırp protestocunun yaralandığı belediye binası yine NATO askerlerince güvenlik altına alındı.

Çok sayıda etnik Sırp'ın önünde toplandığı binada ABD, İtalya ve Polonya'dan gelen NATO askerlerinin görevlendirilmesiyle durumun şimdilik sakin olduğu belirtildi. 

Pazartesi günü Zvecan'daki Sırp protestocular NATO askerlerine göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları attı. KFOR olarak bilinen NATO gücü, çatışmalarda 30 askerinin yaralandığını açıklarken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç de 52 Sırp'ın yaralandığını duyurdu.

Basında çıkan haberlere göre de Sırpların çoğunlukta olduğu başka bir kasaba olan Leposaviç'te, etnik Arnavut bir belediye başkanı dışarıdaki protestocular nedeniyle 24 saatten fazla ofisinden çıkamadı.

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell yaşanan şiddeti kınadı.

Borrell Twitter'da "@NATO_KFOR birliklerine, medyasına, sivillere ve polise karşı işlenen şiddet eylemleri kesinlikle kabul edilemez." şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Sırpların boykot etmiş olduğu seçimlerin ardından Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu bölgede etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması gerginliğin tırmanmasına neden oldu. 

Taraflar birbirini suçluyor

Kosova makamları Vuciç'i istikrarı bozmakla suçlarken, Vuciç ise Kosovalı yetkilileri yeni belediye başkanlarının atanmasında ısrar ederek sorun çıkarmakla suçluyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de Twitter'da "Demokraside faşist şiddete yer yoktur. Oy pusulasına mermiyle itiraz yoktur." şeklinde açıklama yaptı.

Vuciç, ABD, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere büyükelçileriyle Belgrad'da bir araya gelecek ve daha sonra Rusya ve Çin'in Sırbistan büyükelçileriyle görüşecek.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani RAI devlet radyosuna verdiği demeçte Vuciç ve Kurti ile hali hazırda görüştüğünü söyledi ve şunları aktardı:

"Herkesi sakin olmaya davet ettim. Şiddeti bırakın dedim ve onlar da umarım dinleyecekler. İkisi de bu konuda büyük bir istek gösterdi, ama göreceğiz."

Ne olmuştu?

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukta olan etnik Sırplar, Sırbistan'dan 2008 bağımsızlık ilanını hiçbir zaman kabul etmediler ve yirmi yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala Belgrad'ı kendi başkentleri olarak görüyorlar.

Etnik Arnavutlar, bir bütün olarak Kosova'daki nüfusun yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor, ancak kuzeydeki Sırplar, kendi bölgelerinde özerk belediyelerden oluşan bir birliğin kurulması için AB arabuluculuğunda 2013 yılında imzalanan bir anlaşmanın uygulanması için uzun süredir uğraşıyorlar. 

Sırplar nisan ayındaki yerel seçimlere de katılmayı reddettiler ve etnik Arnavut adaylar Kuzey Mitroviça da dahil olmak üzere Sırp çoğunluklu dört belediyede yüzde 3,5'lik bir katılım oranıyla belediye başkanlığını kazanmış oldular. 

NATO gücünden yapılan açıklamada, "KFOR, Kosova'daki tüm topluluklar için güvenli ve emniyetli bir ortamı ve serbest dolaşımı sağlamak üzere gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir" denildi.


Tarih: 31.05.2023 Okunma: 79