İlk tur koşullarını ''adil bulmayan'' AKPM heyeti, seçimin 2. turu için yine Türkiye’ye geliyor

EURONEWS

Avrupalı gözlemciler ilk tur sonrası yaptıkları açıklamada, Erdoğan ve iktidar partisinin “adil olmayan bir avantajla” seçime gittiği ve “demokratik bir seçim için tam koşulların yerine getirilmediği” şikayetinde bulunmuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu izlemek için Türkiye’ye yine bir heyet gönderecek.

AKPM’den yapılan yazılı açıklamada, Alman Sosyalist parlamenter Frank Schwabe başkanlığındaki 17 kişilik heyetin, seçimleri izlemek üzere 26-29 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de olacağı duyuruldu.

AKPM heyeti, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) ile birlikte ülkenin farklı bölgelerindeki sandıklarda oy verme ve oy sayma işlemlerinde incelemelerde bulunacak.

İki heyet, Ankara’da adayların temsilcileriyle ve seçim analistleriyle görüşmelerde bulunacak.

Avrupa Konseyi’nin yasal konularda uzman kuruluşu Venedik Komisyonu’nun uzmanları da ziyaret sırasında heyete hukuki konularda destek verecek.

“Demokratik bir seçim için tam koşullar yerine getirilmedi”

AKPM ve AGİT PA heyetleri, 29 Mayıs’ta Ankara’da ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Gözlemciler ilk tur sonrası yaptıkları ilk açıklamada, Erdoğan ve iktidar partisinin “adil olmayan bir avantajla” seçime gittiği eleştirisinde yaparak, “demokratik bir seçim için tam koşulların yerine getirilmediği” şikayetinde bulundu.

Gözlemcilerin ortak açıklamasında temel toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüklerine yönelik devam eden kısıtlamalar eleştirilerek, bazı muhalif siyasetçi ve partilerin yanı sıra sivil toplum ve bağımsız medyanın seçim sürecine katılımının engellendiği görüşü dile getirilmişti.

Birkaç muhalif siyasetçinin tutuklanması da dahil olmak üzere bazı siyasi güçlerin “suçlu

gösterildiği” ve "tam siyasi çoğulculuğun engellediği" görüşü dile getirilen açıklamada, “yarışın rekabetçi ancak yine sınırlamalarla dolu olduğu” şikayetinde bulunulmuştu.


Tarih: 24.05.2023 Okunma: 130