Büyüknohutçu çifti mezarları başında anıldı: Bu dava bir gün çözülecek

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

Antalya‘da mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin 2017’de öldürülmesinin altıncı yıl dönümünde Büyüknohutçu Dostları Grubu, bir anma töreni düzenledi.

Çiftin Andızlı Mezarlığı‘ndaki mezarları başında, kızları, yakınları, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ve çok sayıda seveninin katılımıyla yapılan anma töreninde çiftin mezarlarına çiçek bırakıldı ve verdikleri çevre mücadelesi nedeniyle saygı duruşu gerçekleştirildi.

Büyüknohutçu Dostları Grubu adına konuşan Erol Malçok, Kızılcık Yaylası‘nda “kanserli hücre gibi her yere yayılan” taş ve mermer ocaklarına karşı mücadele verip, bölge insanında ekolojik bir uyanış sağlamaya çalışan Büyüknohutçu çiftinin, 9 Mayıs 2017’de katledildiklerini hatırlatarak “Şurası bizce çok açıktır ki Büyüknohutçu davasının üstü örtülmek istenmektedir. En baştan beri adeta ‘gizli bir el’ delilleri karartmaya çalışmıştır” dedi.

‣ Büyüknohutçu çifti ölümlerinin beşinci yılında anılıyor: Azmettiriciyi yargıla!

‘Deliller yeterince toplanmadı’

Cinayetin ardından şüpheli olarak tutuklanan Ali Yamuç‘un Büyüknohutçu çiftini para için öldürdüğünü söylediğini hatırlatan Malçok, ardından eşi Fatma Yamuç‘un üzerinde, bir mermer şirketi sahibine verilmek üzere yazılan, ’10 gün içerisinde param gelmezse görüşürüz. İpleriniz cebimizde haberiniz olsun’ ifadeleri bulunan bir mektup ele geçirildiğini kaydetti.

Bu mektuba ve cinayet delillerini saklamasına dayanarak Fatma Yamuç’un da cinayete iştirakten tutuklandığını belirten Malçok, “Ancak tüm bu süreçler, derinleştirme ve etkili bir soruşturmadan yoksun işletildi. Deliller yeterince toplanmadı ve telefon kayıtlarına bakma ihtiyacı bile duyulmadı” dedi.

‣ Dört yıldır gerçekleşmeyen adalet

Sanık hakkında yeni bilgiler

Erol Malçok, “Sonradan Ali Yamuç’un teyzesinden öğrendiğimiz çok önemli bir bilgiyi de paylaşmak istiyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Jandarma Ali Yamuç’u olay yerine götürüp, ‘Cinayeti nasıl gerçekleştirdiğini anlat’ dediğinde Yamuç, ‘Tam hatırlamıyorum, tel örgüden atlayıp içeri girdim ve sonrasında ateş ettim’ diyor. Oysa biz teyzesinden öğreniyoruz ki, Ali Yamuç’un bacağında protez varmış. Yani öyle bir yükseklikten atlaması mümkün değil. Yükseklik konusunda bacağına dikkat etmesi gerektiğine dair doktor raporu var. Jandarma soruşturmayı derinleştirip, ayrıntılı sorular sormuş olsa, bacağında protez olduğunun dava dosyasına girmesi kaçınılmaz hale gelecekti.”

‣ Büyüknohutçu çifti ölümünün üçüncü yıl dönümünde anıldı

Ali Yamuç

‘Ali Yamuç’un ölümü oldukça şüpheliydi’

Malçok, ilerleyen dönemde Ali Yamuç’un can güvenliği gerekçesiyle Elmalı Cezaevi’nden, Alanya L Tipi Cezaevi’ne sevkedildiğini ve 20 Eylül 2017’de ise cezaevinde ölü bulunduğunu aktardı. Alanya Savcılığı’nın hazırladığı rapora göre, Ali Yamuç’un kaldığı koğuşun banyosunun penceresine eşofman lastiğiyle kendini astığı belirtildiği ölüme ilişkin “Oldukça şüpheli olan bu ölüm, intihar olarak kayıtlara geçti ve dosya kapatıldı” ifadelerini kullandı.

Ali Yamuç öldüğü için hakkındaki dava düşerken, 17 Kasım 2017’den itibaren Fatma Yamuç cinayete yardım etme içerikli iddianameyle yargılanmaya başladı. Erol Malçok, Fatma Yamuç’un yargılandığı Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde cinayete yardım etmek suçundan beraat ettiğini kaydederek “Mahkeme, dosyanın durumuna göre, olası azmettiriciler hakkında ve Fatma Yamuç da delilleri kararttığı için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Fatma Yamuç’un delilleri karatmakla ilgili dosyasının mahkeme süreci ise devam ediyor” diye ekledi.

‣ Finike’de sedir ormanlarını korumak isterken öldürülen Büyüknohutçu çifti anılıyor

‘Boşuna ölmediklerini her adımımızda göstereceğiz’

Büyüknohutçu Dostları Grubu adına konuşan Malçok, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler, Aysin ve Ali Ulvi’nin dostları olarak bu davanın peşini bırakmayacağız. Davada, en küçük bir sır perdesinin dahi ortadan kaldırılıp, gerçeklerin tüm yönleriyle açığa çıkması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Adalet talebimizi tüm sağır kulaklara haykıracağız. Ve bunu yaparken yalnız olmadığımızı çok iyi biliyoruz. Yüreği, en büyük erdem olan adaletten yana atan her bir insanın bu davaya sahip çıktığından ve çıkacağından eminiz. Kamuoyundan çıkan her ses, yaşam savunucusu insanın, kurdun, kuşun, böceğin, karıncanın ve ağacın canına can katacak! Ve her şeyi para olarak gören sistemin çarkları öyle kolay işlemeyecek!

Aysin ve Ali Ulvi dostlarımızı, bize mücadele azmi veren duruşlarının ışığıyla sevgi ve saygıyla anıyor, boşuna ölmediklerini attığımız her adımda göstereceğimize söz veriyoruz!”

‣ Büyüknohutçu cinayetini anlatan belgeselden ilk görüntüler yayınlandı
‣ Büyüknohutçu çifti için hatıra ormanı yapılacak

‘Bu dava çözülecek ve öncü olacak’

Öldürülen çiftin kızı Emine Büyüknohutçu, en baştan beri gizli bir elin delilleri karartmaya çalıştığını, davanın üstünün örtülmek istendiğini belirterek şunları aktardı:

“Ben bu iktidarla helalleşmeyeceğim, bu iktidarla hesaplaşacağım, bunlar yargılanacaklar. Bu dava çözülecek ve hem Türkiye‘de hem dünyada öncü olacak; bu cezasızlıklar son bulacak ve bir daha hiç kimse elini kolunu sallayarak, bu kadar fütursuzca, sırf maddi çıkarlarına ters düştüğü için herhangi birini öldüremeyecek, ne kurda ne kuşa, ne ağaca, ne insana  herhangi bir şekilde ne zarar verebilecek ne de öldürebilecek. Bu davanın çözümü bunun için çok önemli.”

‘Bu dosyada rant çıkarları vardı, rank çarkları döndü’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya milletvekili adayı Tuncay Koç da ailenin avukatı olarak anmada söz aldı. Koç, davaya katılış sürecini “Geçen altı yılda değişen hiçbir şey olmadı. Geçen yıldan bu yıla davada hiçbir ilerleme olmadı maalesef. Bu dava benim 25 yıllık meslek hayatımda duygusal olarak en çok zorlandığım davaydı. Çünkü Ali Ulvi Bey’i [Büyüknohutçu] daha önceden tanıyordum. Verdiği mücadeleyi biliyordum. Böyle olunca davaya soğuk kanlı bakabilmek mümkün değildi. O yüzden zaten ben de ilk başta davanın esas avukatı olmak istememiştim ama aileye destek olmak için bütün süreçleri takipte bulunmuştum. Ve fakat zanlı Ali Yamuç Alanya Cezaevi’ne nakledilip orada intihar ettiği söylendiğinde davaya daha çok müdahil oldum” ifadeleriyle anlattı.

Koç, Büyüknohutçu Davası’nı ABD Başkanı John F. Kennedy’nin dosyasına benzeterek şunları dile getirdi:

“İntihar ettiği gün cezaevi müdürlüğüne mektup yazmış Ali Yamuç ve ‘Aileme yakın olmak istiyorum, beni Fethiye Cezaevi’ne alın’ diye. Böyle bir insan aynı gün intihar edebilir mi? Yazdığı mektupta bir taş ocağı sahibini işaret ediyordu. İkinci sefer savcı ifadesini alırken bu ismi tekrar vermesine rağmen savcı bu ismin üzerinde durmadı ve kapattı. Dosyada çok fazla şaibe vardı, zaten bir an önce de dosyayı hızla sonuçlandırdılar. Bir Avukat olarak söylüyorum ki bu dosyada adil yargılanma hakkı yoktu, hukuk yoktu. Bir çevreci aktivist olarak söylüyorum ki bu dosyada rant çıkarları vardı, rant çarkları döndü. “

‣ Emine Büyüknohutçu: Meclis’e gidersem önceliğim taş ocaklarına bir taş atmak olur

Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu

Ne olmuştu?

Ali Ulvi ve eşi Aysin Büyüknohutçu, 9 Mayıs 2017’de Finike ilçesi Gökçeyaka Mahallesindeki dağ evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormandaki mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan çiftin cinayet şüphelisi Ali Yamuç, olaydan bir gün sonra yakalanarak Elmalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Bir süre sonra Alanya L Tipi Cezaevi’ne nakledilen Yamuç’un, 20 Eylül 2017’de intihar ettiği açıklanmıştı.

‣ Büyüknohutçu çifti cinayetinin katil zanlısı cezaevinde ölü bulundu

Çiftin üç kızından Emine Büyüknohutçu, olayda azmettirici olduğuna dair Finike Cumhuriyet Başsavcılığı‘na ihbarda bulunarak, soruşturmanın derinleştirilmesi talebinde bulunmuş, savcılık ise eski görüşlerini tekrarlayarak, soruşturmayı derinleştirmeyip, yeni delil toplamayarak azmettiriciler yönünden “kovuşturmaya yer olmadığına” karar vermişti.

Büyüknohutçu ailesi, savcılığın kararına Elmalı Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu. Mahkeme ise azmettiriciler hakkında değerlendirme yapmadan bu kararı onayarak itirazı reddetmişti. Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önceki suç duyurusu kararına rağmen azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapmamasıyla dosya tamamen kapatılmıştı.

Bunun üzerine çiftin kızları ve avukatları, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dosyayı Anayasa Mahkemesi‘ne taşımıştı. Davanın Anayasa Mahkemesi süreci devam ediyor.

‣ Büyüknohutçu çiftinin katledilmesi AYM’ye taşınıyor
Tarih: 16.05.2023 Okunma: 193