Türkiye''nin çıktığı İstanbul Sözleşmesi''ni Avrupa Birliği imzalamaya hazırlanıyor

EURONEWS

Türkiye'nin ilk imzalayan ülkelerden olmasına rağmen ayrıldığı anlaşmayı Avrupa Parlamentosu çarşamba günü onayladı. Bu adımın ardından Birlik ülkeleri de bazı üyelerin çekincelerine rağmen anlaşmaya imza koymak için hazırlıklara başladı.

Avrupa Birliği (AB), kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi'ne katılmaya hazırlanıyor. 

Sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden Türkiye, 1 Temmuz 2021'de bu anlaşmadan ayrıldı. Avrupa Parlamentosu'nun çarşamba günü sözleşmeyi onaylamasının ardından Birlik ülkeleri de bazı üyelerin çekincelerine rağmen metne imza koymak için hazırlıklara başladı. 

Strazburg'da Parlamento'daki oylamanın ardından konuşan AB milletvekillerinden Lukasz Kohut, "AB'de her üç kadından biri yani toplam 62 milyon kadın fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Artık yeter" ifadelerini kullandı.

2018'de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi kapsamında Almanya gibi imzacı ülkeler, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve bununla mücadele etme taahhüdünde bulunuyor.

Sözleşme, AB'nin bir kurumu olmayan ancak 46 üye ülkesinde insan haklarına uyumu izleyen Avrupa Konseyi tarafından hazırlandı.

Bazı Birlik üyelerinde "çekinceler" sürüyor

AB'ye üye ülkelerden Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya anlaşmayı henüz onaylamadı.

AB milletvekilleri kalan altı AB ülkesini gecikmeden sözleşmeye katılmaya çağırdı.

AB'nin sözleşmeye katılımının, anlaşmayı henüz onaylamayan üye devletler üzerinde ne gibi hukuki sonuçlar doğuracağı belirsiz.

Avrupa Konseyi üyesi olan ancak AB üyesi olmayan Arnavutluk ve Azerbaycan da sözleşmeyi henüz onaylamadı. 

Türkiye ise başlangıçta katıldığı sözleşmeden 1 Temmuz 2021'de ayrılan ilk ülke olmuştu. Euronews'e konuşan kadın hakları savunucuları Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini siyasi bir hata olarak yorumlamıştı. 

Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetle çok yönlü mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi, 2019 yılı itibarıyla 34 ülkede farklı zamanlarda onaylandı ve yürürlüğe girdi. Türkiye, toplamda 46 imzacısı bulunan sözleşmeyi ilk imzalayan ve onaylayan ülkelerden biriydi.


Tarih: 12.05.2023 Okunma: 133