Irak Başbakanı Sudani''nin Türkiye ziyaretinde gündem PKK ve su sorunu

EURONEWS

Irak Başbakanı Muhamed Şiya el Sudani ekim ayında göreve başlamasının ardından gerçekleştireceği ilk resmi Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la salı günü bir araya gelecek.

AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen başbakan danışmanlarından birisi, Erdoğan ve Sudani arasındaki görüşmede gündemin ilk sırasında su sorunu ve PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığının olacağını söyledi.

Irak, Türkiye'den doğan Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin tehlikeli düzeylere düşmesinin ardından alarma geçmiş durumda.

Bağdat yönetimi Irak'taki nehirlerin su seviyelerinin düşmesinden sık sık nehirler üzerine yapılan barajlar nedeniyle Türkiye ve İran'ı sorumlu tutuyor.

Resmi verilere göre de Dicle nehrinin Irak sınırlarına girdiği noktada su seviyesi 2022 yılında son 100 yıllık ortalamanın yüzde 35 düzeyinde oldu.

Bu durum son yıllardaki yağış azlığı ve Irak genelinde sulamada kullanılan su israfı nedeniyle daha da ağırlaşıyor.

Eleştiriler karşısında geçtiğimiz yaz Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney sosyal medya hesabı üzerinden Iraklıları var olan suyu daha verimli kullanmaları çağrısında bulunurken "suyun Irak'ta çok israf edildiği" yorumunu yapmıştı.

Toplantıda gündeme gelecek bir diğer konu olan PKK ve Kuzey Irak'taki kampları olacak.

Türkiye ve Batılı ülkelerin terörist listesinde yer alan PKK'ya karşı Ankara sık sık sınır ötesi harekat düzenlerken son yıllarda da çok sayıda askeri üs inşa etti.

Tarih: 21.03.2023 Okunma: 180