Ahbap depremzedeler için Kızılay''dan çadır satın aldığını doğruladı

EURONEWS

Ahbap Derneği, Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedeleri barınma ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için Kızılay'dan çadır satın aldığını doğruladı. 

Dernek, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kızılay'a bağlı bir şirket olan Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ'den stoklarında bulunan 2050 adet çadırın satın alınarak deprem bölgelerine ulaştırıldığını belirtti.

İddiayı ilk olarak Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel köşesine taşımış Kızılay'ın deprem sonrasında Ahbap'a 46 milyon lira değerinde çadır satışı yaptığını belirtmişti.

Ahbap'ın kurucusu ve başkanı olan sanatçı Haluk Levent de iddialarını doğrulayarak herşeyi kanuni ve usülüne uygun olarak yapıldığını vurguladı. Levetn Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ'nin Kızılay'a bağlı bir tüzel kişilik olduğunu ve Kızılay'ın kendisinin de çadırları fatura karşılığı teslim aldığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçtiğini açıklayan Ahbap Derneği açıklamasında "Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hemen o sabah deprem bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. En erken 1 hafta içinde yetiştireceklerdi," ifadelerine yer verdi.

Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile de görüşme gerçekleştirdilerini duyuran Ahbap Derneği yetkilleri ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendikleri çadırların sözleşmesini yaparak ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdiklerini açıkladı.

Çadırların taşındığı tır ve dorselerin plaka bilgilerini de paylaşan Ahbap Derneği açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Çadırlar 2 bölgeden gelecekti. Erzincan’dan 1232 adet (8 TIR) çadır öncelikle en yakın şehirler olan Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara’dan da 918 adet (8 TIR ) çadır Hatay’a gönderilmek üzere 10 Şubat’ta yüklendi ve aynı gece dağıtıldı.

AFAD ile temasa geçildi ve çadırların dağıtımını yapma konusunda bilgi verildi. Ayrıca 5-6 gün sonrasına teslim edilecek çadırlarla ilgili görüştüğümüz diğer firmalara da çadır siparişi verildi ve satın alındı."

Ahbap Derneği Kızılay'ın yanı sıra Haytaş'a 10 bin, Yonca'ya da bin 400 adet çadır siparişi verdikleri bilgisini paylaştı.

Kızılay'dan Ağırel'e gönderilen cevapta da "Kızılay Çadır-Tekstil hem Kızılay’a (boşalan bu stokların yerine konulması için) hem AFAD’a (AFAD, sadece Kızılay’ın üretimine bağlı olmayıp, özel sektörden de barınma üniteleri tedarik etmektedir.) hem de BM kuruluşları ve insani yardım kuruluşlarına çadır imal edip teslim etmektedir. Ahbap Derneği de bağışçılarından temin ettiği kaynakla bölgede yaşanan barınma ihtiyacına destek olmaya karar vermiş, bu noktada Kızılay’dan temin ettiği çadır kapasitesini AFAD’ın göstermiş olduğu noktalara sevk etmiştir. Kızılay bu süreci afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi açısından değerlendirmiştir. Çadır üretiminin devamını sağlamak için de ham madde bedelini kabul etmiştir," sözlerine yer verilmişti.

Tarih: 26.02.2023 Okunma: 229