Türkiye’deki Kayak Pistleri Kar Yağışı Azlığı Nedeniyle Açılamıyor

EkoIQ Editör

Beklenen kar yağışlarının başlamaması nedeniyle Türkiye’deki birçok kayak merkezinde kayak pistleri açılamadı. Erciyes’te ise ancak üretilen 300 bin ton suni karla 21 Aralık’ta pistler açılabildi. Alp Dağları’ndaki kayak merkezlerinin de Avrupa’daki sıcak hava dalgasının etkisiyle zor durumda olduğu biliniyor.

Türkiye’deki birçok kayak merkezi yeteri kadar kar yağmadığı için sezonu açamadı. AA’nın haberine göre, Erciyes’te ise suni karlama ile 21 Aralık’ta pistler açılabildi.

Dünyadaki iklim değişikliğinin olumsuz etkilediği alanlardan birinin de kış sporları sektörü olduğunu belirten Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, “Özellikle Avrupa’da iklim değişikliğinin çok şiddetli etkileri yaşanıyor. Biz burada 2 bin 200 metrelerde kayak faaliyeti yürütürken Avrupa’da 700-800 metrelerde merkezler var. Dolayısıyla orada iklim değişikliğinin etkileri çok daha derinden yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Kayak sektörü açısından zor bir kış geçtiğini söyleyen Cıngı, Avrupa’da birçok kayak merkezinin yetersiz kar yağışı nedeniyle hizmet veremediğini dile getirdi. Cıngı, “Şimdiye kadar toplam kar yağışı 10-15 santimetre civarında. Eğer suni karlamamız olmasaydı biz yağan karla sezonu açamazdık” dedi.

Avrupa’nın kayak merkezi Alpler’e küresel ısınmanın etkisiyle kar yağmayınca birçok tesisin kapanmak zorunda kaldığı biliniyor. En çok İsviçre’nin ve Fransa’nın etkilendiği durumun devam etmesi durumunda uzmanlar Alpler’de kayak yapılamayacağı uyarısında bulunuyor.

Tarih: 18.01.2023 Okunma: 235