Uşak’ta Açılan Türkiye’nin İlk Agro-Kütüphanesi Yeşil Yaşam Tarzına Özendiriyor

EkoIQ Editör


Uşak’ta UNDP desteğiyle kurulan yeni kütüphane, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştirecek. UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Küresel olarak açlığın arttığı ve iklim değişikliğinin günlük bir tehdit oluşturduğu bir zamanda, bu tür çabalar yeşil yaşam tarzlarını teşvik etmek için hayati önem taşıyor” dedi.  

Uşak ilinin Banaz ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk tarım kütüphanesinin açılışı, 7 Kasım’da, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik Ekmeğin Hikayesi, Kuş Yuvası Boyama ve Tohum Bombası atölyelerinin de yer aldığı bir etkinlikte kutlandı. Banaz İlçe Halk Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığı girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kütüp-Anne Platformu ortaklığıyla hizmete açıldı.

Açılışa, Uşak Valisi Turan Ergün, Banaz Kaymakamı Musa Aydemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan ve Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı da katıldı.

“Bu Tür Çabalar Hayati Önem Taşıyor”

“Agro-kütüphanenin güzelliği, geleneksel kütüphane işlevlerini, bölge halkının bahçede yeni nesil tarım uygulamalarını test edebileceği bir pratikleme imkanıyla birleştirmesi” diyen UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel olarak açlığın arttığı ve iklim değişikliğinin günlük bir tehdit oluşturduğu bir zamanda, bu tür çabalar yeşil yaşam tarzlarını teşvik etmek için hayati önem taşıyor.”

Agro-kütüphane, 2021’de UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı tarafından düzenlenen Sosyal İnovasyon Destek Programı’nın 10 kazananından biri oldu. Girişim, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın neredeyse tamamını başarılı bir şekilde bir araya getirmesi sayesinde 422 başvuru arasından öne çıktı.

“Sosyal inovasyon ödülümüzü, teorik ve pratik süreçlerin bir arada çalıştığı entegre bir sistem oluşturmak için kullandık” diyen Kütüp-Anne Platformu ekibi üyesi Ziraat Mühendisi Sibel Maraş, “Agro-kütüphane ile başta çocuklar olmak üzere tüm bireyler, tarımsal üretime dair her türlü soruya yanıt bulurken sınıfta ve kitaplardan öğrendiklerini bahçede bizzat deneyimleme fırsatı bulacaklar“ şeklinde konuştu.

Kütüphanenin Bir de Topluluk Bahçesi Var

UNDP finansmanıyla yerel kütüphane yenilenerek koleksiyonuna sürdürülebilir tarım, ekoloji ve iklim değişikliğiüzerine kitaplar eklendi. Genişletilmiş teorik öğrenme olanaklarını bütünleştirmek için kütüphaneye bitişik olan arazi, bir topluluk bahçesine dönüştürüldü. Topluluk bahçesi içinde organik atığın gübreye dönüştürüldüğü kompostlama istasyonu; ziyaretçilerin böcekleri doğal ortamlarında gözlemleyebilecekleri bir böcek oteli; iklim değişikliğinin yarattığı sert koşullara karşı daha dayanıklı olan atalık tohum koleksiyonu ve yağmur suyu hasadı kullanan çevre dostu bir sulama sistemi de bulunuyor. Açılışta buğday, mısır, domates ve kavun atalık tohumlarının ilk bağışı da yapıldı.

“Bu kütüphane aynı zamanda bir tohum kütüphanesini de içerecek ve yüzlerce çeşit atalık tohum burada güvence altına alınacak” diyerek atalık tohumların korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çeken Uşak Valisi Turan Ergün, “Kütüphanemizde korunan tohumlar her yıl düzenli olarak bölge çiftçilerimize dağıtılacak ve bu sayede uzun vadede organik tarıma katkı sağlanacak” şeklinde konuştu.

Agro-kütüphane, “Tüketen toplumdan üreten topluma” mottosu ile bahçede yetiştirilen ürünleri ihtiyaç sahibi topluluk üyeleriyle paylaşmayı ve diğer sürdürülebilir yaşam uygulamalarını teşvik etmek için kamu kurumları, STK’lar ve akademi arasında bir ağ kurmayı hedefliyor.

Tarih: 07.12.2022 Okunma: 517