Yunanistan-Türkiye arasında feribot hattı: Gerilimin gölgesinde Selanik-İzmir seferleri başladı

EURONEWS

İzmir ile Yunanistan'ın Selanik şehri arasında başlayan seferler kapsamında ilk feribot dün Selanik'ten hareket etti. İki kenti bir birine bağlayan 'dostluk hattı', Ankara ile Atina arasında gerilimin yeniden tırmandığı günlerde hizmete girdi.

Yunanistan merkezli Levante Ferries şirketine ait Smyrna di Levante feribotu, Selanik'ten pazartesi günü saat 17.00'de hareket etti.

Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 19.00'da Selanik'ten İzmir'e sefer yapacak feribot, salı, perşembe ve pazarları ise saat 19.00'da İzmir'den Selanik'e sefer yapacak. Seferlerin 12-13 saat sürmesi bekleniyor.

Selanik-İzmir feribot hattı, Ege'deki bazı Yunan adaları ile Türk limanları arasındaki mevcut doğrudan bağlantı dışında, Yunanistan anakarası ile Türkiye arasında ilk doğrudan deniz bağlantısı özelliğinde.

2016 yılında iki devlet nezdinde resmiyet kazanan süreç sonunda ilk seferlere başlayan feritbotlar, 900 kişi ve 300 araç taşıyabilecek.Proje üzerinde üç yıldır çalışan Yunan Levante Ferries şirketine göre amaç, deniz yolculuğunun karayolundan daha kısa olması nedeniyle iki NATO ülkesi arasındaki ticaret ve turizmi kolaylaştırmak.

Levante Ferries şirketinden Yannis Dimitriadis, "Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamak ve deniz taşımacılığı ile turizmi teşvik etmek istiyoruz," dedi.l

Anadolu
Selanik-İzmir feribot seferleriyle ilgili süreç 2016'da başladıAnadolu

"İnsanlar bölünmeleri anlamıyor." diyen Dimitriadis, "Biz siyasi çatışmaların içinde yer almıyoruz. Ticaret serbest" ifadelerini kullanıyor.

Yüzyıllara dayanan ortak bir tarihle birbirine bağlanan Yunanistan ve Türkiye ilişkileri, son dönemde özellikle göçmen akışı ve Ege adaları nedeniyle gergin bir süreçten geçiyor.

Prag'da geçen hafta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde Başbakan Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında salonu terk etmişti. 

Ek kaynaklar • AA, AFP

Tarih: 12.10.2022 Okunma: 281