Ukrayna Genelkurmay Başkanı Kırım''daki Saki havaalanı saldırısında sorumluluğu üstlendi

EURONEWS

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi, geçen ay Kırım'da Ruslara ait Saki askeri üssüne düzenlenen ve birçok Rus savaş uçağının tahrip olmasına yol açan saldırının sorumluluğunu üstlendi. Daha önce saldırılarla bağlantısı olduğu iddialarını reddeden Ukrayna,  "partizan sabotajcı grupların' sorumlu olabileceğini ileri sürüyordu.

Genelkurmay Başkanı Zaluzhnyi, milletvekili Mykhailo Zabrodskyi ile birlikte kaleme aldığı "2023’te askeri kampanyanın sağlanması için perspektifler: Ukrayna bakışı" konulu makalede, Kırım’daki Rus üslerinin ağustosta Ukrayna füzeleriyle vurulduğunu doğruladı. Yetkililer, Ukrayna devlet haber ajansı Ukrinform'da yayımlanan makalede ayrıntı verilmeden saldırıların füzeler ve roketlerle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Makalede, "Moskova'nın Rus vatandaşlarını savaştan "uzak tutma" stratejisine Ukrayna'nın yanıtını anlattığını belirten Zaluzhnyi ve Zabrodskyi saldırıları "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kırım'a düşmanlığı fiziksel olarak başarılı şekilde transfer etme çabası" olarak tanımladı.

"Düşmanın Kırım'daki hava üslerine, her şeyden önce Saki havaalanına karşı başarılı bir dizi roket saldırısından söz ediyoruz" diyen makalenin dipnotunda Saki saldırısının 9 Ağustos'ta meydana gelen ve 10 Rus savaş uçağını etkisiz hale getiren "karma saldırı" olduğuna açıklık getirildi.

Kırım'da 16 Ağustos tarihinde de patlama yaşanmış, çıkan iki yangın nedeniyle bölgeden 2 binden fazla kişi tahliye edilmişti.

Saki havaalanı saldırısında kim kimi suçladı?

Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'daki Rus hava üssüne 9 Ağustos'ta düzenlenen saldırıda en az bir kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Saki hava üssündeki cephaneliğin havaya uçtuğunu açıkladı, ancak tesisin bombalanmadığını belirtti, Rus haber ajansı Tass da patlamanın "güvenlik hatası" gibi göründüğünü aktardı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımında alaycı bir ifadeyle "Ukrayna Savunma Bakanlığı işgalci birliklerin varlığının Ukrayna'nın Kırım topraklarında yüksek turist sezonuyla uyumlu olmadığını herkese hatırlatmak ister" diye yazdı, ancak sorumluluğu üstlenmedi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak patlamaların "partizan sabotajcıların" işi olabileceğini söylemişti.


Tarih: 09.09.2022 Okunma: 215