Fitch: Türkiye''de iş yapan Körfez bankaları TL''deki kayıp nedeniyle zarara uğradı

EURONEWS

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in bu hafta yayınlanan raporuna göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Körfez merkezli bankalar, Türk Lirası'nın 2018 sonrası değer kaybetmeye başlamasıyla birlikte mali zarara uğradı.  

Rapora göre, Körfez İşbirliği Konseyi'nden (Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan) Türk iştiraki bulunan bankalar, son üç yıldaki kümülatif enflasyonun yüzde 100'ü aşması nedeniyle 2022'nin ilk yarısında "hiperenflasyon raporlaması"nı benimsemek zorunda kalacak.   

İlaveten bankaların bu yılın ikinci yarısı ile gelecek yıla (2023) kadarki yatırımlarında daha fazla net parasal zarar etmeleri bekleniyor. 

Fitch, Türk iştirakleri olan Körfez bankalarının, hiperenflasyon ekonomisinin para birimindeki risklerini hesaba katıldığında, 2022'nin ilk yarısında 950 milyon dolar net zarar ettiğini öngördüğünü bildirdi. 

En çok etkilenenler arasında ise Dubai'nin amiral gemisi konumundaki Emirates NBD ve Kuveyt'in ikinci en büyük bankası Kuwait Finance House yer alıyor. 

Kuwait Finance House ve Emirates NBD'nin Türkiye kaynaklı riskleri, varlıklarının yüzde 28 ve yüzde 16'sını oluşturuyor. 

Qatar National Bank da etkilenenler arasında yer alıyor. 

Reuters'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi programı çerçevesinde yapılan faiz indirimleri, liranın geçen yılı dolar karşısında yüzde 44 değer kaybıyla kapatmasına ve bu yıl da yüzde 27 değer kaybederek temmuz ayında enflasyonun son 24 yılın en yüksek seviyesine, yani yaklaşık yüzde 80'e çıkmasına neden oldu.

Kredi derecelendirme kuruluşu da, değer kaybının 84 milyon nüfuslu Türkiye halkı için ithalat ve temel malların alımını çok daha zor hale getirdiği değerlendirmesi yaptı. 

Bu arada Fitch, Türkiye'nin tüketici fiyat endeksinin 2022 yılında ortalama yüzde 71,4 ve 2023 yılında ise yüzde 57 olacağını tahmininde bulundu.

Fitch, temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesinin ardından 25 Türk bankasının kredi notunu, artan enflasyon ve artan makroekonomik ve dış riskleri gerekçe göstererek B'den B-'ye düşürmüştü.

Tarih: 04.09.2022 Okunma: 237