Meksika''daki 43 kayıp öğrenci davasında komisyon raporu açıklandı: Devlet destekli bir suç

EURONEWS

Meksika'da Hükümet Soruşturma Komisyonu, 2014'te 43 öğrencinin ortadan kaybolmasının federal ve eyalet yetkililerinin karıştığı 'devlet destekli bir suç olduğu' sonucuna vardı. 

Mevcut yönetim tarafından oluşturulan komisyon, öğrencilerin Guerrero eyaletindeki okul kampüsünden ayrıldıkları andan kaçırıldıkları Iguala'ya varışlarına kadarki hareketlerinin devlet yetkilileri tarafından izlendiğini doğruladı.

Rapora göre, yerel kolluk kuvvetleri büyük bir kartel grubuyla birlikte çalıştı ve öğrencileri zorla kaybetmek için gözcülük yaptı.

Komisyon, ordunun öğrencileri yakından izlediğini ve kaybolmalarına yardım eden yerel polis memurlarından onları kurtarmak için harekete geçmediğini de ortaya çıkardı.

Raporda bir önceki yönetimin iddia ettiği gibi öğrencilerin yakındaki bir çöp sahasına götürülmediği ve yakılmadığı da kaydedildi. 

Komisyon'un hazırladığı rapor, telefon görüşmeleri ve mesajlar dahil 41 binden fazla belgenin yanı sıra davada tutuklulara yapılan işkenceyi gösteren 50 videoya dayanıyor.

Meksika ordusu, deniz piyadeleri ve ulusal muhafızların tümü Komisyon'a belge, video ve telefon dinlemeleriyle ilgili bilgi sağladı.

"Bir asker, öğrenci grubuna sızdı"

Komisyon ayrıca, bir askerin öğrenci grubuna sızdığını ve şehre gitmek için kullandıkları otobüslerde olduğunu doğruladı; bu askerin de öğrencilerle birlikte kayıplara karıştığını kaydetti. 

Meksika İnsan Hakları Komisyonu Müdür Yardımcısı Alejandro Encinas, kayıp öğrencilerle ilgili "Yaşadıklarına dair hiçbir kanıt yok. Tüm ifadeler ve kanıtlar onların kurnazca öldürülüp ortadan kaldırıldıklarını gösteriyor" diye konuştu. 

"Suçlular cezalandırılacak"

O dönemki yönetim, suçtan yalnızca yerel makamların ve kartel üyelerinin sorumlu olduğunu savunuyordu. 

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, kayıp öğrencilerin ailelerine, 'suçluların cezalandırılacağı' sözünü verdi.

Meksika ordusunun öğrencilerin saldırıya uğradığı yerden sadece beş dakika uzaklıkta bir kışlası bulunuyor. Ancak o zamanki savunma bakanı, birliklerin saldırı gecesi Iguala sokaklarında olmadığını iddia etmişti. 

Meksika basınında çıkan bir haberde pusudan kaçan öğrencileri aramak için o gece Iguala kentinin dört bir yanına dağılan yaklaşık 40 askerin ifadesi olduğu bildirildi.

Bugüne kadar 43 öğrenciden sadece üçünün kalıntıları tespit edildi.


Tarih: 20.08.2022 Okunma: 282