Taliban ''ekmek, iş ve özgürlük'' isteyen kadın protestocuları dövdü

EURONEWS

Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen bir protesto gösterisinde Taliban güçlerinin kadınları dövdüğü ve havaya ateş açarak göstericileri zorbalıkla dağıttığı bildirildi.

AFP haber ajansının aktardığına göre "Ekmek, iş ve özgürlük" sloganları atan yaklaşık 40 kadın Eğitim Bakanlığı binasının önüne yürüdü.

Taliban'ın ülkede yönetime el koymasının birinci yıl dönümü olan 15 Ağustos'u "kara gün" ilan eden protestocu kadınlar çalışma ve siyasete katılma hakkı talep etti. "Adalet, adalet. Cehaletten bıktık" sloganları atan kadınların büyük çoğunluğunun yüzlerini peçeyle örtmediği görüldü.

Taliban güçleri havaya ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalıştı, ardından yakınlardaki dükkanlara sığınan protestocuları takip ederek kadınları dipçikleriyle dövdü. Aylar sonra yapılan ilk kadın protestosunu takip eden bazı gazeteciler de Taliban tarafından dayak yedi.

WAKIL KOHSAR/AFP or licensors
Taliban güçlerinin protestocuları dağıttıktan sonra takip ederek dövdüğü bildirildiWAKIL KOHSAR/AFP or licensors

Kadın hakları geriliyor

Afganistan'da kadın hakları, Taliban'ın geçen yıl 15 Ağustos'ta ülkede kontrolü ele geçirmesinden bu yana  büyük gerileme içerisinde. Kadınlar 20 yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nin müdahalesi sırasında kazandıkları bazı sınırlı hak kazanımlarını da kaybetti.

Taliban, geçen yıl yönetimi ele geçirmesinin ardından, 1996-2001 yıllarına kıyasla İslami kuralları daha gevşeterek uygulama ve kadın haklarını tanıma konusunda uluslararası tanınma ve ülkenin dondurulan servetinin serbest bırakılması talebiyle taahhütte bulunmuştu.

Ancak o tarihten bu yana kadınlara yönelik birçok kısıtlama hayata geçirildi. On binlerce kız çocuğu orta okul eğitiminden mahrum edildi, kamuda göveli kadınların işlerine geri dönmesi engellendi. İşi bilen, eğitimli personel eksikliği dolayısıyla işten atamadıkları kadınlar için de yerlerine erkek akrabalarını önermeleri istendi.

Sponsored Content
Decentralization has long been a pillar of blockchain technology. The unique opportunity that decentralized systems present for security, transparency and quality is what makes blockchain...
By Tron

Kadınların uzun seyahatlerde ve uçakta tek başına yolculuk yapması yasaklandı. Ayrıca kadınların halka açık park ve bahçelerde erkeklerden ayrı şekilde yalnızca kendilerine ayrılan yerlerde dolaşmasına izin veriliyor.

Mayıs ayından itibaren kadınlara burka zorunluluğu getiren yönetimin televizyon spikerlerinin de yüzlerini örtmesi şartı getirmesi tepki toplamıştı.

Tarih: 14.08.2022 Okunma: 109