Daily Mirror, Türkiye’ye gönderilen İngiltere çöplerini manşetine taşıdı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

İngiliz Daily Mirror Gazetesi, İngiltere’nin plastik atıklarının Türkiye’de son bulan yolculuğunu manşete taşıdı.

Gazetenin çevre editörü Nada Farhoud, Greenpeace ile Türkiye’ye gelerek Adana’da farklı bölgelere atılan İngiltere’nin plastik atıklarını yerinde görüntülemişti.

İngiltere yılda 100 milyar plastiği çöpe atıyor; Geri dönüştürülmeyenler Türkiye gibi ülkelere

Fotoğraf: Adam Gerrard: Daily Mirror

‘Adana’da utancımızın boyutunu keşfettim’

Farhoud, bugün kaleme aldığı ve gazetenin manşetinden verilen haberde Birleşik Krallık’tan çıkan plastik çöplerin Türkiye’de yasadışı bir şekilde atılarak yakıldığını belirtiyor.

Gazeteci “Bir çöp kutusunun enkazları arasında düzinelerce İngiliz ambalajının bulunduğu Adana’da çevresel utancımızın boyutunu keşfettim” diyor.

Farhoud Adana’da Aldi, Asda, Co-op, Morrisons, Next, Pets at Home, Sainsbury’s, Saxons ve Tesco’nun ambalajlarının bulunduğunu belirtiyor.

Tarsus, Mersin – Fotoğraf: Adam Gerrard : Daily Mirror

Büyük Plastik Sayımı raporu: Bu, dudak uçuklatacak düzeyde bir plastik atık miktarı

İngiltere’de bir yılda yaklaşık 100 milyar plastik ambalaj çöpe atılıyor. Greenpeace ve Everyday Plastic tarafından yapılan Büyük Plastik Sayımı‘nda İngiltere’deki plastik atıkların geri dönüşüm yolculuğu gözler önüne serildi.

Plastik Sayımı raporunun sonuçları, İngiltere’de başlayan plastik çöpün Türkiye’de son bulan yolculuğuna da yeniden işaret etti. Greenpeace’in plastik aktivisti Chris Thorne, plastik atık sayısına ilişkin şunları söyledi:

“Bu, dudak uçuklatacak düzeyde bir plastik atık miktarı ve görenler üzerine bir düşünmeli.”

Adana’da havaalanı yakınında – Fotoğraf: Adam Gerrard : Daily Mirror)

Greenpeace‘nin Nisan 2021’deki saha araştırmasında, çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana’da yasa dışı olarak çevreye döküldüğünü ve açıkta yakıldığı tespit edilmesinin ardından döküm alanlarından örnekleri üzerinde inceleme gerçekleştirilmiş, analizler sonucu ortaya çıkan bulguların ise ‘sarsıcı’ olduğu bildirilmişti.

Nehirlerde yüzen çöpler, yakılan plastikler, atık patlamaları

İngiltere’nin plastiklerinin yarısına yakınının Türkiye’ye gönderildiğinin ifade edildiği haberde Türkiye’nin tüm plastik atıkları işleyecek yeterli altyapısı olmadığına, suç çeteleri tarafından ithal edilen atıkların atıkları yaktığına ve bu esnada patlamalara yol açtıklarına değiniliyor.

İngiliz süpermarketlerinden alınan çok sayıda plastiğin yol kenarlarına yığıldığını aktaran Farhaud, diğerlerinin ise nehirlerde akıntı yönünde yüzdüğünü söylüyor.

Haberde Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastikleri özenle elden çıkaran İngilizlerin çoğunun “geri dönüştürülmeyeceğini” bilmesi gerektiğini ifade ediyor. Gündoğdu şunları söylüyor:

“Yasa dışı bir çöplük alanının yakınında yaşayan çiftçilerden biri durumu mükemmel bir şekilde özetledi. ‘Biz batı ülkelerine vitamin gönderiyoruz, onlar bize zehir gönderiyorlar’ dedi. Kendi atıklarımızı toplayıp geri dönüştüremezken neden başka ülkelerin atıklarını getiriyoruz?”

Adana – Fotoğraf: Adam Gerrard : Daily Mirror

‘İngiltere yalnız değil: Almanya, İsrail ve Fransa’nın çöpleri de Türkiye’de’

Haberde ayrıca Çin’in 2017’den itibaren atık kabul etmemesiyle birlikte Türkiye’nin Birleşik Krallık için ana hedef haline geldiği aktarılıyor. Türkiye’ye yapılan ihracat 2016’da yılda 12 bin tondan 2020’de 210 bin tona yükseldi. Rakam İngiltere’nin tüm plastik ihracatının neredeyse yüzde 40’ını oluşturuyor.

Gazeteci Farhoud, Türkiye’ye atık ihraç eden tek ülkenin İngiltere olmadığını, aynı zamanda Kanada, Fransa, Almanya ve İsrail’den de çöplerin alanda olduğunu söylüyor.

Tarih: 20.07.2022 Okunma: 287