İngiltere’de iklim eylemine öncülük eden bir kilise: Harekete geçmek için sınırlı bir zamanımız var

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

İngiltere’nin Oxford bölgesindeki Hıristiyanlardan çevreyi korumak için çok özel bir taahhütte bulunmaları isteniyor.

Berkshire, Buckinghamshire ve Oxfordshire ilçelerini kapsayan büyük İngiltere Kilisesi piskoposluğunda onay veya vaftiz törenleri yapanlar da iklim eylemine katılmakla sorumlu tutuluyorlar.

Rt Revd Dr Steven Croft – Fotoğraf: Euronews

Euronews’ten Maeve Campbell’in aktardığına göre; Oxford Piskoposu Rt Revd Dr Steven Croft da kısa bir süre önce şu ifadeleri içeren resmi ayin için bir revizyonu onayladı:

“Yaratılışın bütünlüğünü korumak ve yeryüzünün yaşamını sürdürmek ve yenilemek için çaba gösterecek misiniz?

Tanrı’nın yardımıyla yapacağım.”

Her zamanki toplu ibadetlere yapılan eklemenin, Birleşik Krallık‘ta türünün ilk örneği olduğu düşünülüyor.

Revd Steven Croft, birçok kişinin kararla birlikte yaratılışla ilgilenme gereksiniminin farkına varacağını umduğunu söylüyor.

İklim eylemine öncülük eden bir kilise

Oxford piskoposluğu Mart 2020’de bir iklim acil durumu ilan etti ve kendi yeşil hedeflerini belirledi.

Piskoposlar ve kiliseye giden vatandaşlar, “değişim programlarını” denetleyen bir Çevre Görev Grubu (Environment Task Group, ETG) oluşturdular. Planın bir parçası olarak piskoposluk, karbon ayak izini azaltmak için kilise binalarına yedi yılda 233 bin sterlinin üzerinde yatırım yaptı.

Bu ay papazların barınması için 10 milyon sterlinlik bir yatırım onaylandı. Yatırımla papalara tahsis edilen lojmanların hem enerji hem de ısıtma verimliliğini artırmak amaçlanıyor. Güneş panelleri şimdiden 50’den fazla binaya yerleştirilmiş durumda.

Oxford piskoposluğu iklim acil durumu ilan etti

İngiltere Kilisesi’ndeki en büyük piskoposluklardan biri olan Oxford papaz evlerinin portföyü yılda 2.815 ton (tCO2) karbondioksit salıyor. Program bu sorunun çözüme kavuşması için de kullanılıyor.

Piskoposluk, 2021’de fosil yakıt kullanımını durdurdu, ancak net sıfıra ulaşmak için birlikte çalışması gereken 284 kilise okulu, 800 kilise ve 60 bin kilise cemaati bulunuyor.

Halihazırda piskoposluk bölgesindeki 153 kilise, eko-kilise planına kayıtlı. Bir kilisenin ödül alabilmesi için çevresel sorumluluk sergilemesi gereken beş alan bulunuyor:

  • İbadet ve öğretim
  • Kilise binalarının yönetimi
  • Kilise arazisinin yönetimi
  • Topluluk ve küresel katılım
  • Yaşam tarzı

Yaşam tarzı değişiklikleri, din insanlarının seyahat alışkanlıklarının yanı sıra yemek seçimlerini, geri dönüşümü ve sürdürülebilir kıyafetleri içerebiliyor.

‘Toplumun harekete geçmek için yalnızca sınırlı bir zamanı var’

Revd Steven Croft, “İngiltere Kilisesi, örnek ve liderlik yoluyla net sıfıra giden yolda önemli bir rol oynayabilir, ancak bu, sözlerimizle olduğu kadar eylemlerle de olmalıdır” diyor ve ekliyor:

“Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefi şimdiden elimizden kayıp gidiyor. Toplumun harekete geçmek için yalnızca sınırlı bir zamanı var, ancak şimdi harekete geçersek güçlü ve derin bir değişim olasılığı olduğuna dair hiçbir şüphe duymamalıyız.”

Tarih: 25.06.2022 Okunma: 439