Scholz, Draghi ve Macron Kiev''de: "Ukrayna Rus ordusuna karşı direnmeli ve kazanmalı"

EURONEWS

 euronews
İtalya Başbakanı Draghi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz   -   ©  AP Photo

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile özel bir trenle giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkentin Rus işgali sırasında hasar gören Irpin adlı banliyösünü gezdi. 

Diplomatik ilişkilerin savaştan sonra yeniden kurulabilmesi için Rusya'nın "küçük düşürülmemesi" gerektiği yönündeki açıklaması hatırlatılan Fransa Cumhurbaşkanı, "Rus ordusuna karşı Ukrayna direnmeli ve kazanmalıdır. Fransa ilk günden bu yana Ukrayna'nın yanındadır (...) hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde Ukraynalıların yanındayız" dedi.

Macron, Olaf Scholz ve Mario Draghi'nin ziyareti, "Avrupa ailesine" katılmak isteyen Ukrayna hükümetine verilen desteği sembolize ediyor.

AB'nin 'lokomotif' ülke liderleri, AB'ye üyelik süreci ve Rus işgaline karşı Batı'dan silah sevkıyatının hızlandırılmasını isteyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile başkent Kiev'de görüşecek.

Ludovic Marin/AP
Fransa, İtalya ve Almanya hükümet başkanları, savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez Kiev'e gidiyorLudovic Marin/AP

Almanya'nın Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapmaması nedeniyle eleştirilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz şimdilik resmi bir açıklama yapmadı. Kiev'e varışında Bild gazetesine verdiği mülakatta ziyaretin "dayanışmamızı göstermek" ve "organize ettiğimiz mali, insani ve aynı zamanda silah yardımının Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesi için gerekli olduğu sürece (...) devam edeceğinden emin olmak" olduğunu söyledi.

İtalyan Başbakan Draghi ise Ukrayna'da "Her şeyi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

"AB adaylığı uzun bir süreç"

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk kez Kiev'i ziyaret eden liderler, Ukrayna'nın AB'ye katılımını destekliyor ancak bunun uzun bir süreç olduğunu belirtiyor.

Zelenskiy, silah yardımının artırılması çağrısında bulunurken, ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımında bulunacaklarını duyurdu.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve Rusya ile devam eden savaşı ele aldıklarını kaydetti.

Görüşmede ABD'nin Ukrayna'ya yardımlarını sürdüreceğini dile getirdiğini belirten Biden, "Zelenskiy'i ABD'nin Ukrayna'ya 1 milyar dolar daha güvenlik yardımı yapacağı konusunda bilgilendirdim. Bu yardımlar arasında, ağır silahlar, kıyı savunma silahlarının yanı sıra Ukrayna'nın Donbas'taki savunma operasyonları için gerekli gelişmiş füze sistemleri için cephanelikler yer alacak." ifadesini kullandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, önceki günkü açıklamasında, Batılı ülkelerin şu ana kadar vaadettikleri silah yardımının sadece yüzde 10'unun ellerine ulaştığını belirtmişti.

Kremlin'den tepki: "Üç liderin ziyareti sırasında yapılan silah sevkıyatı beyhude bir çaba"

Fransız, Alman ve İtalyan liderlerin Ukrayna ziyaretleri hakkında açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskjov, "Bu üç ülkenin liderlerinin sadece Ukrayna'yı desteklemeye odaklanmayacaklarını ve Ukrayna'yı silahlarla doldurmaya devam etmeyi planlamayacaklarını ummak istiyoruz. Bu tamamen beyhude bir çabadır ve bu ülkeye daha fazla zarar verecektir" dedi.

Ek kaynaklar • AFP

Tarih: 17.06.2022 Okunma: 330