Bir haftadır gözaltında tutulan 16 gazeteci tutuklandı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

Diyarbakır’da 8 Haziran’da evlere ve basın yayın kuruluşlarına yapılan baskınlarda gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişinin dün adliyeye sevk edilmesinin ardından gece saatlerinde 16 gazetecinin tutuklandığı bilgisi geldi.

Savcılıkta ilk olarak ifadeleri alınan Jinnews Müdürü Safiye Alagaş ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, dün tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği‘nin (MLSA) verdiği bilgiye göre; savcılık 21 kişiyi tutuklanması talebiyle sevk etmişti. Söz konusu 21 kişi arasından Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ve Zeynel Abidin Bulut tutuklandı.

Gazeteciler Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ve basın çalışanı Feynaz Koçuk ile İhsan Ergülen adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı.

Gazeteci Sibel Yükler, tutuklanan Gazeteci Ömer Çelik’in avukatı aracılığıyla Çelik’in mesajını paylaştı:

“Dayanışma gösteren herkese çok teşekkürler, yükümüz onlarda.”

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği tarafından sabaha karşı tutuklanan gazetecilere ilişkin olarak Diyarbakır Adliye Binası önünde açıklama yapıldı:

“Bu gece bir kez daha Türkiye’deki hukuksuzluk örneğine tanıklık ettik. Bu akşam burada 16 meslektaşımız sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandılar ve cezaevine gönderildiler. Bu operasyonla özgür basınını susturmaya çalışıyorlar. Ama biz günlerdir söylüyoruz: 1990’lı yıllardan bu yana denediğiniz tüm yöntemlerde başaramadınız, bu operasyonla da başaramayacaksınız. Özgür basını susturamayacaksınız. Kopyala-yapıştır ifadelerle ve kararlarla meslektaşlarımızı özgürlüklerinden alıkoymaya çalışıyorsunuz. Başaramayacaksınız.”

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile yurttaşlar Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen sekiz gündür gözaltında tutulan isimler arasında bulunuyordu.

Tarih: 16.06.2022 Okunma: 575