Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

Ankara’da vatandaşlar günlerdir sele, fırtınaya ve hortuma karşı yaşam mücadelesi veriyor. Günlerce başkenti üst üste vuran sel nedeniyle üç vatandaş hayatını kaybetti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ardı ardına Ankara için kuvvetli ve sağanak yağış uyarıları yapıldı.

Öte yandan Kütahya, Çorum, Amasya ve Silivri’de de sel ve hortum yaşandı. Vatandaşlar bu bölgelerde ilk defa hortumla karşılaşttıklarını belirterek yaşanan paniğe dikkat çekti. 

Başkentte yaşanan fırtınada saatte 92 km rüzgar hızı ölçülürken 127 kg yağış gerçekleştiği duyuruldu.

Dün Akyurt’ta bir kişi işyerinde elektrik akımına kapılarak hayatını kaybederken bir kişi de selden kaçmaya çalışırken yüksekten düşerek vefat etti.

11 Haziran’da Altındağ’da bir kişi arabasında suya kapılarak hayatını kaybetti.  CHP Mamak Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı İlkay Yiğit de selde hayatını kaybetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; son dört günde yaşanan 250 ağaç devrilmesi, 63 çatı uçması, 5 istinat duvarı çökmesi, 166 mahsur kalma dâhil 6670 olaya müdahale edildi. 

İlgili haber: Yassine Lembarki: İnsanlık için en kötü ve en iyi çağ, krizi aşabiliriz [İklim Kuşağı-28]

Tüm ilçelerde aynı anda sel

Belediye ayrıca başkentin tüm ilçelerinde aynı anda sel yaşandığını duyurdu. 

985 su baskını, 188 mahsur kalma, 106 hasar, 148 ağaç devrilmesi, 125 çatı uçması ve 130 araç zararı ihbarı yapıldı. 

İlgili haber: Küresel ısınma, deniz ekosisteminde son 250 milyon yılın en büyük yok oluşuna sebep olabilir: Çare 1.5 derece

Fotoğraf: AA

Belediye tarafından yapılan ihbar ve müdahale verilerine göre; en çok ihbar 171’le Çankaya’dan geldi. Çankaya’yı Mamak, Sincan ve Keçiören takip etti. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, cep telefonlarına gönderdiği sesli “hayati uyarı bildirimi” mesajı ile vatandaşları muhtemel sel, taşkın ve heyelan tehlikelerine karşı uyardı. Sosyal medyada pek çok vatandaş AFAD’ın mesajları sonrasında panik yaşadığını aktardı.

İlgili haber: Greta Thunberg’den iklim kriziyle mücadele için el kitabı

Selin ardından pek çok bölgede belediye ekipleri temizlik çalışmalarına başladı. AFAD, ASKİ, UMKE, JAK, AKUT ve İHH de belediye ekiplerine yardımda bulundu.

Başkent Ankara’da öğlen saatlerinde etkili olan yağmur nedeniyle bir nakliye firmasının kullandığı taşıma asansörü devrildi. ( Coşkun Ergül – Anadolu Ajansı )

Ankara’da Esenboğa’da çıkan hortum, uçakların piste inememesine, başka havalimanlarına iniş gerçekleştirmesine neden oldu.

 Vatandaşlardan bazıları yaşanan sellerden dolayı altyapı sorunlarından hareketle belediyeyi eleştirirken bazıları da sorunun kaynağı olarak iklim krizini işaret etti. 

Ankara’nın Akyurt ilçesinde sağanak hayatı olumsuz etkiliyor. İlçede akşam saatlerinde bastıran yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar sel sularıyla doldu, araçlar yolda kaldı. ( Mehmet Kaman – Anadolu Ajansı )

İlgili haber: İklim aktivistlerinden ‘Dünya Günü’ kampanyası: İklim acil durumu ilan edilsin

İklim değişikliği ve aşırı hava olayları

İnsan faaliyetleri sonucunda yaşanan aşırı hava olayları, iklim değişikliği kaynaklı ve gittikçe artan felaketlerin sonuçları olarak gösteriliyor.

Fotoğraf: DHA

İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle Türkiye kış aylarında daha az yağış almaya başlarken, son yıllarda ani yaz sağanaklarının sayısı, sıklığı ve şiddeti artmış durumda.  

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki sıcaklıklar küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı yükseliyor. 

Fotoğraf: DHA

Ani ve ve yoğun sağanaklar kentleri vurduğunda da bunun etkileri de ölümcül olabiliyor.

Bunun son örneği ise Haziran ortasında Ankara’da yaşanmış durumda.

İklim değişikliğinin küresel piyasalara etkisinin incelendiği son araştırmaya göre; iklim değişikliği 2050’ye kadar yıllık küresel ekonomik hasılanın yüzde 4’ünün kaybına neden olabilir. Rapora göre yoksul ülkeler yine iklim krizini sırtlanacak. Türkiye’de en çok öne çıkan tehditler ise sıcak dalgaları ve su stresi.

Fotoğraf: DHA

Çoğu ülke için, iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalma oranları ve iklim değişikliğinden kaynaklanan maliyetler de halihazırda artıyor. 

Sigorta şirketi Swiss Re‘ye göre son 10 yılda sadece fırtınalar, orman yangınları ve sel felaketleri küresel olarak GSYİH‘nın yaklaşık yüzde 0,3’ü kadar kayıplara neden oldu.

İklim krizi sonucunda yaşanan aşırı hava olaylarından olumsuz yönde en çok etkilenenler ise kırılgan kesimler oluyor. 

Başkent Ankara’da öğlen saatlerinde yağmur etkili oldu. Bazı cadde, bulvar ve sokaklar, mazgalların tıkanmasıyla yağmur suyuyla doldu. ( Erçin Ertürk – Anadolu Ajansı )

Kırılgan kesimlerin içerisine yine daha yoksul ülkelerin vatandaşları, kadınlar, ötekileştirilen kesimler giriyor. 

Dünya Meteoroloji Örgütü, son 50 yılda dünyanın herhangi bir yerinde ortalama olarak hava, iklim veya su ile ilgili bir felaketin meydana geldiğini  ve günlük 115 ölüme ve 202 milyon doların üzerinde kayba neden olduğunu ortaya koyuyor.

Tarih: 14.06.2022 Okunma: 393