Van Gölü’nün zemini: Araç lastikleri, su şişeleri ve daha niceleri…

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye‘nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü‘ndeki kirliliğe dikkat çekmek için dalış gerçekleştirdi. Akdamar Adası yakınlarında Van Gölü‘nün derinliklerine dalan Ceylan, buradaki kirliliği kayıt altına aldı.

Çevre Haftası nedeniyle gölde dalış gerçekleştirdiklerini belirten Ceylan, dalış esnasında Akdamar Adası kıyısında insan kaynaklı yoğun bir kirlilik tespit ettiklerini söyledi.

İlgili haber: Van Gölü buharlaşıyor!

Gölde araç lastiği ve cam şişeler

AA‘dan Özkan Bilgin‘in aktardığına göre; göl zemininde yoğun bir şekilde araç lastikleri ve cam şişeleri gibi kirlilik gördüklerini aktaran Ceylan, “Daha önce de bu tarz dalışlar yaptık. Hatta son olarak bir kamyon dolusu kirlilik çıkardık. Daha önce çıkardığımız kirlilik şu anda dipte olanların belki de onda biri civarında. Yüzyılların mirası olan Van Gölü, kirlilikle anılmamalı” diye konuştu.

Ceylan, Van Büyükşehir Belediyesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın gölün temiz kalması ve kirletilmemesi için yoğun bir çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Dokuz ayda 265 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi‘nin, Van Gölü’nü kirlilikten arındırmak için merkez Tuşba ilçesi İskele sahilinde başlattığı dip çamuru temizleme çalışmaları sürüyor.

Gölün 13,9 kilometrelik sahil bandında planlanan çalışmalar kapsamında Eylül 2021’den bu yana, 27 iş makinesi ve 40 personelle 265 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı.

İlgili haber: Van Gölü’ndeki kuraklık uydu görüntülerine yansıdı: Böyle devam ederse bizi ciddi bir kriz bekliyor

Kirliliğe ek kuraklık belası

Van Gölü’nde kirliliğe ek bir de kuraklığa bağlı çekilmeler meydana geliyor. Bu yıl kar yağışı ve yağmurların artması, Van Gölü’nün su seviyesine etki etmedi, Mayıs’ta Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, göldeki çekilmenin uzun yıllarda meydana geldiğini, 50 sene önce göl kıyısındaki sulak alanların bugün karaya çıktığını ve Van Gölü’nün haritasının kısmen değiştiğini belirtmişti.

İlgili haber: Van Gölü’ne milyonlarca lira harcanan arıtma tesislerinden kanalizasyon akıyor

Akkuş, “Bu yıl bölge iyi yağış aldı, bu sevindirici fakat Van Gölü’ne, su seviyesinin yükselmesine gözle görülür katkısı yok. Van Gölü’ndeki çekilme uzun yıllar sonucunda ortaya çıkmış bir hadisenin sonucu” demişti.

Tarih: 09.06.2022 Okunma: 419