Devrim niteliğinde: ABD’de üç boyutlu yazıcı ile insan hücresinden kulak nakli yapıldı

YEŞİL GAZETE

0

Meksika‘da 20 yaşında bir kadın, 3D yazıcı teknolojisiyle başarılı bir kulak nakli geçiren ilk kişi oldu.

Sağ kulağının küçük ve şekilsiz olmasına neden olan ve işitmeyi de etkileyebilen nadir bir doğum kusuru olan mikrotia ile dünyaya geldi.  

Ameliyatı yapan San Antonio‘da pediatrik kulak rekonstrüktif cerrahı Dr. Arturo Bonillamikrotia kulak kalıntısından yarım gram kıkırdak çıkarılarak sağlıklı sol kulağının 3D taramasını yaparak New York’ta bulunan 3DBio Therapeutics‘e gönderdi.

Tesis, kıkırdak oluşumundan sorumlu hücreler olan kondrositleri doku örneğinden izole ettive özel bir besin karışımında büyüterek onları milyarlarca hücreye dönüştürdü.

On dakika sürdü

Bunlar, bir şırınga ile özel bir 3D biyo-yazıcıya yerleştirildi ve hastanın sağlıklı kulağının kopyası olan küçük, dikdörtgen bir şekle dönüştürüldü. Bu yazıcı işlemi ise on dakikadan kısa sürdü.

Basılan kulak şekli daha sonra soğuk zincir ile Dr. Bonilla’ya geri gönderildi ve kulak, hastanın çene çizgisinin hemen yukarısına derinin altına implant edildi. İmplantın etrafındaki deri gerildikten sonra kulak şekli tamamen oluştu.

Dr Bonilla, “Bu çok heyecan verici. Her şey planlandığı gibi giderse bu, bu işemin yapılma biçiminde devrim yaratacaktır” dedi.

20 yaşındaki genç, “Gençken görünüşüne biraz daha önem veriyorsun. Bazı insanlar düşüncesizce şeyler söyledi ve bu beni rahatsız etmeye başladı” dedi ve ergenlik çağında saçlarını uzun ve açık kullanarak kulağını kapatmaya çalıştığını söyledi: “Sanırım şimdi özgüvenim artacak.”

Tarih: 04.06.2022 Okunma: 522