Büyüknohutçu çifti cinayetin beşinci yılında Antalya’da anılıyor: Azmettiriciler yargılanmadı

YEŞİL GAZETE


Antalya‘nın Finike ilçesinde mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çiftinin 2017’de yaşadıkları dağ evinde öldürülmesinin ardından beş yıl geçmesine rağmen yargıda doğa savunucularının ölümünün arkasındaki isimlerle ilgili bir gelişme yaşanmış değil.

Fakat Büyüknohutçu çifti unutulmuş da değil, cinayetin üzerinden geçen beş yılın ardından çevreci çift, doğa savunucuları tarafından yarın ve 8 Mayıs’ta Antalya’da anılacak. ‘Kayıplarının 5’inci yılında azmettiriciler hala yargılanmadı. Söz veriyoruz adalet sağlanıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz‘ sloganıyla anma programı düzenlenecek.

Anma programı için İstanbul’dan ve İzmir’den bugün içinde ücretsiz otobüsler kaldırılacak.

İlgili haber: Büyüknohutçu çiftinin ölümünün araştırılması için kampanya başlatıldı

İlgili haber: Dört yıldır gerçekleşmeyen adalet

Programa ilişkin yapılan açıklamada ise çevreci çiftin katledilmesine ilişkin olarak bilgi verilerek dayanışma çağrısında bulunuldu:

“5 yıl önce katledildi. Dava süreci iyi işlemedi ve cinayetin azmettiricisi yargılanmadı. Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu cinayeti 5’inci yılında hala aydınlatılmadı.

Adalet yerini bulmadı!

Bu davanın tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması hepimizin boynunun borcu ve insani bir sorumluluktur. İşte bu yüzden, öldürülmelerinin 5’inci yılında dostlarımız Aysin ve Ali Ulvi’nin anı ve mücadelesini yaşatmak üzere herkesi yaşamı savunmaya çağırıyoruz.”

‘Cinayetin üstü örtülmek isteniyor’

Çiftin üç kızından Emine Büyüknohutçu, cinayetin ardında azmettiriciler olduğu gerekçesiyle Finike Cumhuriyet Başsavcılığı‘dan soruşturmanın derinleştirilmesini talep etse de kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Yapılan itirazlar da reddedildi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Emine Büyüknohutçu ve ailenin avukatı avukatı Tuncay Koç, cinayetinin üstünün örtülmek istendiğini söyledi:

“Olayın üzerinden tam beş yıl geçti, arkasında kimler var çözülmedi.”

’10 gün içinde param gelmezse görüşürüz’

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşine bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Mektupta bir mermer ocağı sahibini suçlayarak ‘Bana vaat ettiğiniz ödemeyi yapın. 10 gün içerisinde param gelmez ise görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun’ yazıyordu. Bu mektup nedeniyle Fatma Yamuç da cinayete iştirak suçuyla tutuklandı. Ancak soruşturma derinleştirilmedi. Ali Yamuç, gerçekten katil ise kimlerle bağlantısı olduğu ortaya konulmadı, cep telefon kayıtları ayrıntılı araştırılmadı.”

İlgili haber: Büyüknohutçu çifti için hatıra ormanı

‘Katil’in intiharı

Sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda açılmak istenen mermer ocaklarına karşı mücadele eden Büyüknohutçu çiftini 9 Mayıs 2017’de evlerinde öldürmekle suçlanan zanlı Ali Yamuç, olaydan bir gün sonra yakalanıp tutuklanmıştı.

Yamuç, kendisini “Çirkin” lakaplı, taş ocağı adına çalışan birinin 50 bin liraya kiraladığını ancak sadece üç bin lira ödeme yaptıklarını söyledi.

Elmalı Cezaevi’nde bir süre yattıktan sonra Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Ali Yamuç’un, 20 Eylül 2017’de intihar ettiği bildirilmişti. Yamuç’un ölmesiyle çiftin cinayetleri için açılan dava düştü.

‘Azmettiriciler kim?’

Nisan 2022’de Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesine ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesi yönündeki talebin reddedilmesi üzerine çiftin kızları ve avukatları, dosyayı Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM) taşıyacaklarını açıklamıştı.

Çiftin öldürülmesinin dördüncü yıl dönümünde ölümlerinin araştırılması için “Azmettiriciler Kim?” isimli bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya şu ana kadar 53 binin üzerinde kişi imza attı.

Tarih: 09.05.2022 Okunma: 344