AB’nin 2025’te Rus gazından çıkmak için yeni yatırıma ihtiyacı yok: Mevcut kapasite yeterli

YEŞİL GAZETE


Bağımsız enerji danışmanlık firması Artelys’in dün yayımlanan araştırmasına göre Avrupa Birliği (AB), yeni LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) hatlarının hiçbirine gerek duymadan 2025 yılına kadar Rus gazından çıkabilir.

Artelys’in modellemesi, Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin başlamasından bu yana önerilen yeni LNG terminallerinin hiçbirinin veya İspanya ile Fransa arasındaki MIDCAT bağlantısı gibi büyük yeni boru hattı projelerinin 2025 yılına kadar Rus gazından kurtulma hedefi  için gerekli olmadığını gösteriyor.

Analize göre 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltmak için AB Yeşil Anlaşması‘nın bir parçası olarak önerilen mevcut önlemler, büyük yeni altyapı yatırımları olmaksızın “AB’nin 2025 yılına kadar Rus gazından büyük ölçüde çıkmasını sağlamak” için zaten yeterli.

Modellemeler ayrıca, enerji verimliliği önlemlerinin, elektrifikasyonun, yenilenebilir kaynakların ve esneklik çözümlerinin artırılmasının, 2025 yılına kadar “daha ucuz, daha düşük emisyonlu ve daha esnek bir sistem” sağlayabileceğini gösteriyor.

Çözüm senaryoları

Raporda, Avrupa iletim ağını potansiyel tıkanıklıktan kurtarmak için gaz ve elektrik sistemlerinin esnekliğini sağlamaya ve gaz talebinde yapısal bir azalmaya ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Ayrıca, Rus doğal gazdan çıkışı büyük oranda yüksek LNG (sıvılaştırlmış doğal gaz) ithalatıyla telafi edildiği ve Avrupa’nın LNG piyasasındaki oynaklığa ve asıl ihracatçı Asya ekonomileriyle rekabete karşı kırılgan ve küresel ihracat kapasitelerinden yoksun olduğu belirtiliyor.

Artelys Crystal Super Grid Enerji Modeli‘ne dayanan raporda “Gaz çözümleri”olarak iki ayrı senaryo sunuluyor:

Birinci senaryo, Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Birimlerine (FSRU), yani LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depolama ve yeniden gazlaştırma kapasitesine sahip gemilere yatırım yapmayı içeriyor.

“Temiz enerji çözümleri” senaryosu ise enerji verimliliği, elektrifikasyon,
yenilenebilir kaynak ve esneklik çözümlerine yatırımı içeriyor. Rapora göre bu iki yatırım stratejisi de Avrupa’daki arz güvenliği sorunlarını çözebiliyor.

Tarih: 08.05.2022 Okunma: 449