AKPM’den Gezi kararına tepki: Kavala derhal serbest bırakılmalı

YEŞİL GAZETE


Avrupa Konseyi‘nin yasama organı olan Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox, Osman Kavala ve diğer sanıkların dün çarptırıldıkları cezalar “şok edici” olarak nitelendirdi.

Kox yaptığı yazılı açıklamada “Dün bir İstanbul Mahkemesi tarafından Osman Kavala’ya verilen müebbet hapis cezası beni derinden hayal kırıklığına uğrattı. Yaklaşık beş yıl tutuklu kalması ve şimdi de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘ni (AİHS) ihlal ettiği belirlenmiş olan yargısal işlemler sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırılması şok edici” dedi.

Kavala Davası bağlamında AİHM kararlarının uygulanmamamış olmasının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde olduğuna dikkat çeken AKPM Başkanı, şunları söyledi:

“Osman Kavala’nın davasında Strazburg Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmemesinin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Sözleşme’nin 46.4. maddesi uyarınca davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM)  götürmeye sevk ettiğini hatırlatmak isterim” dedi.

Kox, Türk makamlarından  Osman Kavala’nın “daha fazla gecikmeden serbest bırakılması”nı istedi.

Komisyonun gündemindeki dava düştü

AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Osman Kavala’nın tutuklanmasının ve tutuklu yargılanmasının, suç işlediğine dair makul şüpheyi destekleyecek delillerin yokluğunda gerçekleştiğine karar vermişti.

Tiny Kox’un açıklamasında değindiği “Bakanlar Komitesi’nin AİHM’e götürdüğü” Kavala hakkında yerine getirilmeyen derhal serbest bırakma kararının uygulanmamasıyla ilgili süreç, dün Kavala’nın “askeri casusluk” iddiasından beraat ettirilmesiyle kadük hale geldi. Ancak Kavala başka bir dosyadan, “hükümeti ortadan kaldırma” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilince, casusluk suçlamasıyla verilen tutuklama kararının Kavala’nın hapiste tutulması için uydurulmuş düzmece bir karar olduğu da ortaya çıkmış oldu.

Ankara ziyaretine iptal

Öte yandan bugün eş raportörler olarak John Howell ve Boris Cilevics’i yetkilendiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi İzleme Komitesi, 24-25 Mayıs 2022’de AKPM’nin izleme prosedürü çerçevesinde Ankara’da yapacağı görüşmeleri iptal etti.

Tarih: 27.04.2022 Okunma: 285