DHA muhabiri annelik izninde işten çıkarıldı

YEŞİL GAZETE


İki buçuk yıl Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) Samsun‘da telifli muhabir olarak çalışan gazeteci Zeynep Irmak Öcal, aralıktaki doğumunun ardından nisan ayında işine dönecekken, “Anne oldun, sahada çalışamayacaksın” denilerek işten çıkarıldı.

Öcal, ‘Sözün bittiği yerdeyim’ ifadeleriyle yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Ben bir gazeteciyim, bu işi her daim severek yaptım, çalıştığım her kurumla aile oldum, Şimdi öyle bir şeyin içine düştüm ki ne yapacağımı bilemiyorum.

DHA‘da iki buçuk senedir telifli muhabir olarak çalışıyorum ancak tam mesai ile gecemi gündüzüme katarak çalıştım. Hem muhabirlik, hem canlı yayınlar, hem redaktör olarak görev yaptım. Muhabir arkadaşlarımın haberlerini ulusala taşımak için kendi haberlerimdne ayırt etmeden düzenledim ama meğer bunların hiçbiri görülmemiş.

Aralık ayında anne oldum, bu süreçte izne ayrıldım ve nisan ayında işime dönmek için plan yapıyorken, bugün anne olduğum için işime son verildi. Nedeni ise ‘Siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur’ gibi türlü türlü akla mantığa uymayan sadece varsayıma dayanan bahaneler.

Gelinen bu noktada ne diyeceğimi bilmiyorum. Evet ben anne oldum ama siz nsan olamadınız.”

DHA’nın bu kararı üzerine ajansın Sinop temsilcisi Deniz Özen, yayımladığı bir video ile istifa ettiğini duyurdu. Ajans kimlik kartını yırtan Özen, şunları söyledi:

“Gecesini gündüzüne katarak çalışan bir kardeşimiz işten çıkarıldı, nedeni ise sadece anne olması.Neden? DHA Genel Müdürü Celal Bey’in gerekçesi şu; ‘Sen şimdi anne olacaksın, çocuğun hastalanır süt iznin falan olur. Sen hastalanırsın biz bunlarla uğraşamayız. Bu nedenle seninle çalışmak istemiyoruz’. Bizler DHA’yı aile oalrak bilirdik. Yanılmışız. Ben Deniz Özen olarak bugün itibariyle DHA ile ilişkimi kesiyorum. Kimlik kartımı da burada yırtıyorum. Biz mesleğimizi onurumuzla yapıyoruz ve Irmak arkadaşımıza yapılan bu olayı esefle kınıyoruz. Takdiri siz kamuoyuna bırakıyoruz.”

Kadın Gazeteciler Koalisyonu (CFWIJ) “Kadın gazetecilere karşı cinsiyet ayrımcılığı & sosyal statüsü üzerinden hak & özgürlüklerinin ihlal edilmesi asla kabul edilemez” mesajıyla olayı kınarken, gazeteciler de #CinsiyetçiDHA etiketiyle duruma tepki gösterdi.

Tarih: 18.04.2022 Okunma: 241