Almanya 2035’e kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçme yasasını hazırladı

YEŞİL GAZETE


Rusya‘nın Ukrayna‘ya açtığı savaş devam ederken Almanya, 2035 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerji için bir yasa üzerinde anlaştı.

Böylece Avrupa‘nın en büyük ekonomisi, elektrik üretiminde fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını beş yıl öne çekmiş oldu.

Güncellenen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası, 2030 yılına kadar Almanya’da tüketilen elektriğin yüzde 80’inin, 2035 itibariyle ise yüzde yüzünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını öngörüyor.

 Hükümet, temiz enerji geçişinin sadece güvenli bir iklim için değil, aynı zamanda kısa vadeli ulusal güvenlik için de uygun olduğunu kabul ediyor.

Bu yeni hedefle Almanya, Uluslararası Enerji Ajansı’nın OECD ülkelerinin 2035 yılına kadar elektrik üretimlerinde net sıfır emisyon elde etmelerini öneren 2050 yol haritasıyla uyumlu ilerliyor. Bu, Almanya’yı 2035 yılına kadaryüzde yüz temiz enerji uygulayan ilk G7 ülkesi yapıyor. Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de benzer hedefleri mevcut.

Yine de, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı neredeyse yüzde yüz olan Uruguay ve yüzde 90’dan fazla olan Kenya gibi yenilenebilir enerji şampiyonlarının gerisinde kalıyorlar.

Özgürlük enerjileri

Taslak yasa tasarısı, “yenilenebilir enerjilerin kullanımının her şeyden önce kamu yararına olduğu ve kamu güvenliğine hizmet ettiği” ilkesini benimsiyor.

Yenilenebilir enerjideki büyümenin hızlandırılması, ülkeyi Rus fosil yakıt kaynaklarına daha az bağımlı hale getirmede ve ulusal ve Avrupa güvenliğini artırmada kilit bir unsur olarak görülüyor.

Yeni 2030 hedefleri, Almanya’nın karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkararak 110 GW’a,açık deniz rüzgar enerjisinin 30 GW’a ve güneş enerjisinin üç katına çıkarılarak 200 GW’a ulaşmasını ve artırılmasını içeriyor.

Ember’in en son Küresel Elektrik Görünümü Raporu’na göre, 2021’de Almanya’da üretilen elektriğin hala %47’sini fosil enerji kaynakları oluştururken, rüzgar ve güneş enerjisinden oluşan yenilenebilir enerji payı %29’un biraz altında kalmıştı.

İlgili haber: Savaş, yeşil enerjiye geçişi durdurabilir mi? – Ahmet Soysal 

Bu ayın başlarında, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, dekarbonizasyon yatırımları için yaklaşık 200 milyar euro ve önümüzdeki dört yıl için  Almanya’ya fosil yakıtlarda ithal kaynaklardan daha fazla enerji bağımsızlığı sağlayabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarını “özgürlük enerjileri” olarak nitelendirdi.

Yasa tasarısının, önümüzdeki haftalarda parlamento tarafından resmen kabul edilmesi bekleniyor.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) CEO’su Ben Backwell, rüzgar enerjisine artan yönelimi memnuniyetle karşıladıklaırnı belirtti. Backwell,2022’de G7 başkanı olarak Almanya, diğer ülkelere rüzgar ve yenilenebilir enerjinin daha güvenli ve esnek bir enerji sistemine giden patikalar olduğunu ve kurulumlarını acilen hızlandırmak için bir dizi reforma ihtiyaç duyulacağını gösteriyor” dedi.

İlgili haber: Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi raporu: 2021 en iyi ikinci yıl oldu

2045 yılına kadar karada ve denizde rüzgar enerjisine yatırım yapmak için güçlü teşvikleri sürdürmek ve projeleri hızlandırmak için prosedürlerini basitleştirmeye yönelik bir finansman planı oluşturmalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Backwell şöyle diyor:

Rüzgar enerjisinin, tüketicileri koruma ve sürdürülebilir büyümeyi destekleme aracı olarak kamu yararındaki artan bu önemli rolü, bu yasa ile ivme kazanıyor. Diğer G7 ve G20 ülkelerinin de aynı şeyi yapmasını umuyoruz.

Ember Avrupa Lideri Charles Moore “Bu, iklim değişikliği ve uluslararası enerji politikalarıyla mücadeleye yönelik küresel çabalar adına önemli bir an. Almanya, gelişmiş bir ekonominin tüm fosil yakıtları elektrik sisteminden hızla kesebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Daha fazla ülkenin, 2035 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiyi hedefleyen Almanya, İngiltere, ABD, Kanada ve diğer iklim öncülerine katılmasının sadece bir zaman meselesi olduğunu söyleyen Moore, “Bu artık güvenilir bir Net Sıfır planının ayırt edici özelliğidir. İklim hedefleri yüksek bu koalisyon, önümüzdeki on yılda dünya çapında net sıfır hedeflerine itibar sağlarken, emisyon azaltımlarını ve temiz teknoloji inovasyonunu da teşvik edecek” dedi.

İlgili haber: Oxford Üniversitesi’nden rapor: Net sıfır taahhüdü veren bazı şirketler fosil yakıt yatırımını arttırdı
İlgili haber: SHURA Raporu: Dijital teknolojiler, yeşil enerjiye geçişi kolaylaştıracak

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Bilgi, Politika ve Finans Merkezi Direktörü Dr. Rabia Ferroukhi şu değerlendirmede bulundu:

“Almanya, enerji sektörlerinin karbondan arındırılması için iddialı teknolojik hedefler belirleyen birkaç önde gelen ekonomi arasında yer alıyor.

Bununla birlikte, enerji geçişine tamamen teknoloji merkezli bir perspektiften yaklaşılmamalıdır. İş gücünü yetiştirmek ve eğitmek için gerekli önlemler ve politikalar artık takip edilmelidir.

Yenilenebilir enerji sektörü, 2030 yılına kadar 38 milyon kişiyi istihdam etme kapasitesine sahip. Beceriler ile arzı eşleştirmek için enerji, emek ve eğitim arasında entegre bir yaklaşıma sahip olduğumuzdan emin olmak önemlidir.”

Tarih: 07.04.2022 Okunma: 558