Yaşayan insanların akciğerlerinde ilk kez mikroplastik görüldü

YEŞİL GAZETE


Bilim insanları tarafından İngiltere‘de yürütülen bir çalışmada mikroplastik kirliliğinin artık gezegenin her yerine yayıldığı ve insanların söz konusu parçacıklara maruz kalmasının kaçınılmaz hale geldiği ortaya koyuldu.

Bilim insanları bunun mikroplastiklerin sağlığa yönelik tehlikelere ilişkin artan bir endişe kaynağı anlamına geldiğini vurguladı.

13 hastanın 11’inin akciğerinde mikroplastik!

Ameliyat olan 13 hastanın dokularından örnekler ​​alındı ve 11 vakada mikroplastik tespit edildi. En yaygın parçacıklar, plastik ambalaj ve borularda kullanılan polipropilen ve şişelerde kullanılan PET idi. Daha önce ortaya koyulan iki çalışmada, otopsiler sırasında alınan akciğer dokusunda benzer şekilde yüksek oranlarda mikroplastikler bulunmuştu.

İnsanların küçük parçacıkları soluduğu ve bunları yiyecek ve suyla tükettiği zaten biliniyordu. Yüksek düzeyde mikroplastiklere maruz kalan işçilerin de bir hastalığa yakalandığı biliniyordu.

Mart’ta ilk kez insan kanında mikroplastikler tespit edildi, bu da parçacıkların vücutta dolaşabileceğini ve organlara yerleşebileceğini gösterdi. Sağlık üzerindeki etkisi ise henüz bilinmiyor. Ancak mikroplastiklerin laboratuvardaki insan hücrelerine zarar verdiği, hava kirliliği parçacıklarının vücuda girmesi sonucu her yıl milyonlarca erken ölüme neden olduğu biliniyor. Bu nedenle araştırmacılar konuya ilişkin endişe duyduklarını bildiriyor.

‘Bu büyüklükte parçacık bulmayı beklemiyorduk’

Çalışmanın kıdemli yazarı İngiltere‘deki Hull York Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Laura Sadofsky, “Akciğerlerin alt bölgelerinde en yüksek sayıda parçacığı veya bulduğumuz büyüklükteki parçacıkları bulmayı beklemiyorduk” dedi. 

İlgili haber: Yeşil ipuçları: Mikroplastik maruziyetini azaltmanın 7 yolu

Virüslere, çevresel uyaranlara ve ilaçlara tepki olarak solunum yollarında meydana gelen değişiklikler üzerinde araştırmala yapan Dr. Laura Sadofsky, çalışmaya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

 “Akciğerlerin alt kısımlarında hava yollarının daha küçük olması şaşırtıcı ve bu büyüklükteki parçacıkların bu kadar derine inmeden önce filtrelenmesini veya sıkışmasını beklerdik.”

‘Veriler hava kirliliği alanında önemli bir ilerleme sağlıyor’

“Bu veriler hava kirliliği, mikroplastikler ve insan sağlığı alanında önemli bir ilerleme sağlıyor” diyen Sadofsky’ın da yazarları arasında bulunduğu çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bilgilerin, sağlık etkilerini belirlemek amacıyla laboratuvar deneyleri için gerçekçi koşullar yaratmada kullanılabileceği belirtildi.

İlgili haber: Günden güne büyüyen tehlike: Mikroplastikler

Science of the Total Environment dergisi tarafından yayımlanmak üzere kabul edilen araştırmada, sağlıklı akciğer dokusu örneklerini kullandı. Boyutu 0,003 mm’ye kadar olan parçacıklar analiz edildi ve plastik türünü belirlemek için spektroskopi kullandı. Ayrıca arka plan bulaşma (kontaminasyon) seviyesini hesaba katmak için kontrol numuneleri kullandı.

Solunum sistemindeki kirletici maddelerle plastik poşetlerin ilişkisi

Brezilya’da 2021’de otopsi örnekleri üzerinde yapılan bir araştırma, analiz edilen 20 kişiden 13’ünde mikroplastik olduğu ortaya koydu ve araştırmada analiz edilen kişilerin ortalama yaşı Sadofsky’nin çalışmasında değerlendirilenlerden daha yüksekti. Plastik poşetlerde kullanılan polietilen tespit edilen en yaygın partiküllerden biriydi. Araştırmacılar şu sonuca vardı:

 “Sağlığa zararlı sonuçlar, soluma sonrasında solunum sistemindeki bu kirletici maddelerle ilgili olabilir.”

ABD’de 1998’de akciğer kanseri hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada ise 100’den fazla örnekte plastik ve bitki lifleri (pamuk gibi) tespit edildi. Kanserli dokudaki örneklerin yüzde 97’si lifleri içeriyordu ve kanserli olmayan örneklerde ise yüzde 83’ü kontamine oldu.

İlgili haber: Yeşil ipuçları: Gardırobunuzdaki mikroplastiklerle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Büyük miktarlarda plastik atık çevreye atılıyor ve mikroplastikler Everest Dağı’nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletiyor. Hamile insanların plasentalarında mikroplastikler bulundu ve mikroplastiklerin hamile sıçanlarda akciğerlerden hızla kalplere, beyinlere ve fetüsün diğer organlarına geçtikleri görüldü.

Tarih: 07.04.2022 Okunma: 432