UKOME’de ulaşım zammı ikinci kez reddedildi: Esnafı batırmaya yönelik bir karar

YEŞİL GAZETE


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) dün gerçekleşene olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi, ikinci kez oy çokluğuyla reddedildi.

Kararın alınmasının ardından toplantıda bulunan esnaf temsilcileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü ve UKOME Üyesi temsilcisi Serdar Yücel’e sert tepki gösterdi.

Bir esnaf, toplantı çıkışında, “Bürokrat dediğin halkı kucaklar. Türkiye‘de enflasyonun değil yüzde 50 yüzde 300 olduğu yerde bu toplantının böyle bitmesi yanlış. Hiçbiriniz toplu taşımaya binmeyen insanlarsınız. Yazık değil mi İBB’ye, İBB’nin ne suçu var?” sözleriyle çıkıştı.

Toplantıda esnaf karara tepki gösterirken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da şu mesajı paylaştı:

“İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır.”

UKOME kararına ilişkin Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada yer alan “kamu yararına aykırı olarak yüzde 50 oranında fahiş zam yapılması teklif edilmiştir” ifadesine tepkiler geldi. Esnaf, mazotun yalnızca üç ayda iki katı fiyatına çıktığını hatırlattı.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarında art arda gelen zamların ardından taşımacılık meslek örgütleri, ulaşım fiyatlarında yüzde 100’e kadar zam talep ediyordu.

Geçen ay yapılan ilk toplantının ardından ikinci UKOME toplantısı öncesi İBB yetkilileri, ulaşım esnafıyla bir araya gelmiş, esnaf tekerlek dönüremediğini, kontak kapatma noktasında olduğunu belirtmişti.

Toplantının ardından konuşan İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan şunları söylemişti:

“Esnafımızın söylediği şekliyle yüzde 50 civarında bir ücret artışının yapılması gerektiği, yoksa ulaşım sisteminin maalesef hem esnaf tarafında hem İBB işletmeleri tarafında devam etmesinin mümkün olmadığı üzerinde konuşuldu.

Biz bu hesaplamayı akaryakıt artışını, asgari ücreti, enflasyonu yansıtarak bir hesaplama yöntemiyle belirliyoruz. Bu hesaplama yöntemiyle şu anda yüzde 57 civarında bir ücret artışına ihtiyaç var. Yüzde 50 teklifiyle UKOME’ye gideceğiz.”

Turyol, deniz yoluyla toplu ulaşım biletlerine yüzde 70 zam gelmezse seferleri durdurmak zorunda kalacaklarını, İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Emin Alagöz, akaryakıt zamlarından dolayı birçok minibüsün çalışmadığını belirtmiş; İstanbul Odalar Birliği Başkan Vekili Engin Türkmen “Bu zam talebinden dolayı İstanbul halkıdan özür diliyoruz ancak tekerleğin dönmesi için yüzde 65 zam almamız gerekiyor” demişti.

Faturasını ödeyemezse ne yapacak devlet, İstanbul metrosunun elektriğini mi kesecek?

İmamoğlu, konuya ilişkin bu sabah yaptığı bir açıklamasında, artan mazot fiyatlarının İBB’ye yüklendiğinin altını çizerek, “Üç ayda mazot 11 liradan 22 liraya çıktı. Bir bilet kesildiğinde  3.5 lirasını vatandaş ödüyorsa, 9 lirasını İBB ödüyor. Bu sürdürülemez” dedi.

Metronun elektrikle çalıştığını hatırlatarak, “Metronun 500 milyon liralık elektrik fiyaturası 3 katı artarak 1.5 milyara çıktı, ne fahiş zammı?” dedi.

İmamoğlu, karar şu sözlerle tepki gösterdi:

İETT sübvanse edilebiliyor, kanun böyle çıkarılmışMetro A.Ş‘nin durumu daha vahim, çünkü sübvanse de edliemiyor, para aktaramıyoruz. Ancak Meclis kararıyla bunu yapabiliyorsunuz, bu talebimiz için dört ay bekletip istediğimizin altında düşük bir rakam verdiler. 

Metro, elektrik faturasını ödemiyoruz dese, ne yapacak devlet, elektriğini mi kesecek İstanbul metrosunun? Bizden ÖTV almayın, vergilerimizi indirin, biz de zam yapmayalım vatandaşa’ talebiyle gittiler. Kılları kıpırdamadı. Akıl, benden olmayan bertaraf olsun aklı.”

Tarih: 06.04.2022 Okunma: 277