Savaştan kediler, Dostoyevski romanları ve heykeli de nasibini aldı

YEŞİL GAZETE


Rusya’nın Ukrayna işgalinde bir hafta geride kalırken Rusya’ya ardı ardına yaptırımlar geliyor. Rusya’ya ve oligarklarına ekonomik yaptırımlar uluslararası gündeme otururken kediler de yaptırımlardan nasibini aldı. Uluslararası Kedi Federasyonu (FIFe), Rus kedilerine yaptırım kararı aldı.

FIFe yönetimi Rusya’da yetiştirilen hiçbir kedinin, Rusya dışındaki hiçbir soy kütüğüne kaydedilemeyeceğini açıkladı. Rusya’da yaşayan katılımcıların kedileri, tüm ülkelerdeki FIFe fuarlarından men edildi. Mart başında alınan kararların Mayıs sonuna kadar geçerli olacağı belirtilirken sürenin uzatılma ihtimalinin olduğu da belirtiliyor.

Öte yandan federasyon savaş ortasında kalan kedilere destek amacıyla bütçe ayıracağını duyurdu. Polonya, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Moldova gibi Ukrayna’ya komşu ülkelerden savaşın ortasında kalan kedilere yardımlarından dolayı teşekkür edildi.

Bir diğer yaptırım da sanata

Savaştan etkilenen sadece hayvanlar olmadı; aynı zamanda sanat da etkilendi. İtalya’da Milano-Bicocca Üniversitesi Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin dersini programdan kaldırdı. Karara dünya kamuoyundan tepkiler yağdı. Dersi verecek yazar Paolo Nori ders iptalini sosyal medya hesabından duyurmuş ve bunun bir sansür müdahalesi olduğu yönünde değerlendirmede bulunmuştu.

Nori kendisine üniversite yönetimi tarafından atılan mailde “Sevgili profesör, bu sabah rektör yardımcısı ve rektör, Dostoyevski kursunu erteleme kararını bildirdiler. Amaç, içinde bulunduğumuz bu gergin dönemde özellikle de üniversite içinde herhangi bir polemiğe yol açmamak” ifadelerinin kullanıldığını bildirmişti.

 Dostoyevski’nin paha biçilmez bir miras ve kültür olduğunu söyleyen Nori, ücretsiz ve herkese açık olan dersinin yeniden programa alındığı duyurdu. Paolo Nori daha önce ‘sansürü’ gözyaşları içinde açıklarken Ukrayna’da yaşananların korkunç, İtalya’da yaşananların ise gülünç olduğunu söylemişti.

Eski Başbakan Matteo Renzi de üniversitenin Rusya Devlet Başkanı Putin‘e karşı çıkmak için Dostoyevski çalışmayı yasaklamasının delirmiş olmak manasına geldiğini söyleyerek “Böyle bir dönemde daha az değil daha çok ders çalışmak gerekir. Üniversitelerde beceriksiz bürokratlara değil öğretmenlere ihtiyaç var” dedi.

Nori’ye Bicocca Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Michela Cella da Karamazov Kardeşler kitabını sosyal medya hesabından paylaşarak “Üniversitemin kararından kendimi soyutluyorum ve @paolonori #Dostoevskij ile dayanışma duygularımı ifade ediyorum” sözleriyle destek verdi.

İtalyan Solu Partisi lideri Nicola Fratoianni de Dostoyevski yasağıyla ilgili olarak “Kültürü durdurmak aptalca ve şiddet içeren bir tercihtir” yorumunda bulundu.

Kediler, Dostoyevski dersi ve son olarak heykeli…

Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella kentteki Dostoyevski heykelinin yıkılması için talep geldiğini açıkladı. Nardella, Rus yazarın 200. doğum yıl dönümü nedeniyle Rusya’nın İtalya Büyükelçişiği tarafından fonlanarak Aralık 2021’de açılışı yapılan heykelin yıkılması için talebin ayrıntılarını açıklamadı.

Ancak Belediye Başkanı Nardella, “Benden heykeli yıkmamı istediler. Kafamız karışmasın. Bu, bir halkın diğerine karşı değil, bir diktatör ve hükümetinin çılgın savaşıdır. Yüzlerce yıllık Rus kültürünü silmek yerine, Putin’i hemen duralım” dedi.

Tarih: 04.03.2022 Okunma: 432